Elektronisch patiëntendossier nu al gedoemd te mislukken

Ben jij al gevraagd of je wilt deelnemen aan het nieuwe elektronisch patiëntendossier? Nee? Dan ben je niet de enige. Sinds begin november loopt de publiekscampagne die ertoe moet leiden dat iedereen zijn huisarts en apotheek toestemming geeft om in zijn medisch dossier te kijken. Ik heb er nog niks van gezien!

En daar ben ik vast geen uitzondering in. Want nog maar 200.000 Nederlanders hebben toestemming gegeven. Volgens Edwin Velzel van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), de organisatie achter het elektronisch patiëntendossier (EPD), is het aantal zo laag doordat veel mensen nog niet zijn benaderd.

Dat komt weer doordat huisartsen en andere zorgverleners pas sinds november aan patiënten vragen of ze toestemming willen geven. Maar er zijn genoeg mensen die zelden of nooit bij de huisarts komen. Zij hebben die vraag dus ook niet voorgelegd kúnnen krijgen.

Heel realistisch lijkt het daarom niet om per 1 januari met het elektronisch patiëntendossier (EPD) te starten. Daar lijkt ook VZVZ achter te zijn gekomen. De organisatie stelt nu voor om pas halverwege 2013 over te gaan van het oude naar het nieuwe elektronisch patiëntendossier.

Als de VZVZ slim is, dan starten ze zo snel mogelijk een positieve publiciteitscampagne die alle Nederlanders duidelijk maakt waarom ze toestemming zouden moeten geven. Wat zijn de voordelen van een EPD? Je hoort het nauwelijks.

Nu komt het EPD alleen maar negatief in het nieuws. Er zijn twijfels over de veiligheid van het systeem. En over de privacy van patiënten. Is die wel gewaarborgd?

Afgelopen week verscheen het nieuws dat mensen die geen toestemming hebben gegeven voor het delen van hun dossier, per 1 januari uit het systeem worden gehaald. En weer moest de VZVZ in de ontkenning. Want er nou niets van waar zijn.

In plaats van de pluspunten van het EPD naar voren te brengen, is de VZVZ alleen maar bezig met het blussen van brandjes. En zoals bij een echte brand ook geldt: de schade is dan al geleden!

Lees ook:Jij bepaalt waar jouw patientendossier terechtkomt
Lees ook:‘Huisarts verdient aan elke patiënt in EPD’
Lees ook:Arts mag niet zomaar elektronisch dossier inkijken
Lees ook:‘Elektronisch Patiëntendossier is gewoon lek’
Lees ook:‘Zorgverzekeraar krijgt geen toegang elektronisch dossier’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Elektronisch patiëntendossier nu al gedoemd te mislukken

  1. Berdine Koekoek

    Volgens mij kunnen we niet om het elektronisch patiëntendossier heen in deze tijd van digitalisering. In plaats van steeds maar weer allerlei bezwaren te benoemen is het misschien goed om te kijken naar kansen en te zoeken naar de juiste vormgeving.

    Ik ben ervan overtuigd dat een elektronisch dossier betere zorg bewerkstelligd, efficiënter en effectiever is voor zowel de patiënt( en familie) als voor de hulpverlener.

    De risico´s die genoemd worden kunnen m.i. ondervangen worden door de patiënt zelf ( of een door hem/haar gekozen vertegenwoordiger of wettelijk vertegenwoordiger) het eigen dossier te laten beheren en hulpverleners toegang te geven indien gewenst of noodzakelijk. Zo wordt aan vraaggestuurde zorg en eigen regie daadwerkelijk handen en voeten gegeven. Natuurlijk zzijn hier ook allerlei risico’s aan verbonden maar volgens mij is het interessant om dit te onderzoeken op haalbaarheid.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>