Wat mag je als zwangere nog wél eten?


Het lijstje met verboden voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap is lang. En lijkt wel steeds langer te worden! Vroeger aten vrouwen tijdens de zwangerschap gewoon zalm, een eitje bij het ontbijt en een toastje met rauwmelkse kaas. Maar dat ‘mag’ nu allemaal niet meer.

Verloskundigen worden er wel eens moe van. Om over de zwangere vrouwen zelf maar niet te spreken. Die weten niet meer wat ze nu wel en niet mogen eten. Met als gevaar dat ze erdoor in paniek raken en juist ongezond gaan eten.

Het Voedingscentrum houdt een vrij strikte lijst bij van ‘te vermijden’ voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap. Om je een indruk te geven: Zachte, rauwmelkse kaas en rauw vlees zoals filet americain kun je maar beter laten staan. Net als Nederlandse paling, rauwe schelp- en schaaldieren, gerookte zalm en mosselen.

Koffie en energiedrankjes kun je ook maar beter zoveel mogelijk laten staan. En wat dacht je van salami, chorizo en cervelaat? Nooit geweten, maar het schijnt ook niet goed voor je te zijn als je zwanger bent!

Verder kun je beter maar niet te veel rabarber eten, zoethout-thee, venkel- en anijsthee en drop. Oh ja, en je eitje alleen hardgekookt.

Nederlands bekendste verloskundige Beatrijs Smulders vindt het allemaal wat overdreven. ‘Als je alleen fastfood eet loop je kans op een kindje met een hazenlip. Roken geeft je baby risico op diabetes, schizofrenie en hart- en vaatziekten. Dat zijn de gevaren waar je het over moet hebben. Andere adviezen voeren te ver door.’

Bron: AD

Lees ook:Zwangere vrouwen moeten oppassen met peuterbestek
Lees ook:Regeltjes rond de zwangerschap
Lees ook:Lastig kind door drinken tijdens zwangerschap
Lees ook:Tips voor een duurzaam Paasontbijt
Lees ook:Zwangere vrouwen steeds zwaarder

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wat mag je als zwangere nog wél eten?

  1. Metabool

    Ik ben het roerend eens met die relativering. Zet zaken die echt goed schadelijk zijn op zo’n lijst en laat alles waar we zo langzamerhand uit en te na van weten dat die sowieso slecht voor iedereen zijn, zoals roken, zwemmen met haaien en autoracen weg voor de overzichtelijkheid. Rekening houden met andere culturen is ook prima maar Mien in de volksbuurt of mevrouw Bastiaense uit Blaricum (excuus voor de generalisaties) waarschuwen voor kavakava of pimba schiet echt zijn doel voorbij. Zo’n waslijst wordt door geen hond gelezen, ook geen zwangere.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>