‘Zwangere kan beter geen paracetamol slikken’

Zwangere vrouwen moeten zo min mogelijk paracetamol slikken. Veelvuldig gebruik van de pijnstiller tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een jongetje met niet ingedaalde teelballen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

De studie maakt deel uit van Generation R, een grootschalig onderzoek van het Erasmus MC onder 10.000 kinderen die tussen 2002 en 2006 zijn geboren. de kinderen worden vanaf de zwangerschap van hun moeder gevolgd tot ze volwassen zijn.

De onderzoekers hebben sterke aanwijzingen gevonden dat bij een kwart van de jongetjes met niet ingedaalde teelballen de oorzaak bij paracetamol gezocht moet worden.

Zwangere vrouwen wordt geadviseerd voorzichtig te zijn met medicijnen. Paracetamol heeft echter over het algemeen het imago onschuldig te zijn. Toch is het ook daarmee oppassen geblazen.  

De Rotterdamse onderzoekers willen nu gaan kijken of het slikken van paracetamol tijdens de zwangerschap ook leidt tot geslachtsafwijkingen bij meisjes. Die komen vaak pas aan het licht als ze ongesteld worden.

Bron: AD

Lees ook:Paracetamol mag bij zwangerschap
Lees ook:Zwanger? Opgelet met paracetamol!
Lees ook:‘Psychische zorg zwangere moet beter’
Lees ook:‘Visolie slikken tijdens zwangerschap heeft geen zin’
Lees ook:Vitaminepil tijdens zwangerschap zorgt voor grotere baby

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>