‘Groeiremmers maken vrouw onvruchtbaar’

Groeiremmers, die in de jaren ’70, ’80 en ’90 op ruime schaal werden voorgeschreven aan kinderen die te lang dreigden te worden, mogn alleen nog in extreme gevallen worden voorgeschreven. Dat vinden artsen van het Erasmus MC en het UMC Groningen. De medicijnen kunnen vrouwen namelijk onvruchtbaar maken, meldt het Algemeen Dagblad vanochtend.

Wetenschappers van het Erasmus MC en het UMCG deden onderzoek onder enkele honderden ex-gebruikers. Bijna de helft van de deelneemsters was langer dan een jaar bezig om zwanger te worden, terwijl normaal gesproken 80% van de vrouwen binnen een jaar zwanger is.

Meer dan een kwart moest uiteindelijk een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan. Eén op de 6 vrouwen kregen op hun 35e al overgangsklachten. Het is niet bekend hoeveel vrouwen door het slikken van de groeiremmers onvruchtbaar zijn geworden.

De onderzoekers zeggen in de krant geschrokken te zijn van de bevindingen. Enkele decennia geleden werden de medicijnen veelvuldig voorgeschreven aan meisjes die langer dreigden te worden dan 1.80 m. en jongens die de 1.94 m. zouden overstijgen. Tegenwoordig zijn lange vrouwen meer geaccepteerd.

In de afgelopen 10 jaar mochten de groeiremmers alleen nog in academische ziekenhuizen worden voorgeschreven, maar de onderzoekers adviseren terughoudend te zijn met het gebruik en de middelen alleen in extreme gevallen voor te schrijven.

Bron: AD

Lees ook:Zwangerschap na borstkanker heeft positieve invloed op overleving
Lees ook:Vrouw met kinderwens negeert gezondheidsadviezen
Lees ook:Afkomst bepaalt zwangerschapsmisselijkheid
Lees ook:Mediterraan dieet vergroot kans op zwangerschap
Lees ook:‘Test DNA van patiënt voor antidepressiva’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>