Concentratie maakt zorg niet altijd beter

Concentratie in de zorg is het nieuwe toverwoord: als ziekenhuizen alleen nog behandelingen doen waar ze goed in zijn (lees: voldoende operaties per jaar) dan komt dat de kwaliteit van zorg voor patiënten ten goede. Maar dat is niet altijd zo, stellen drie onderzoekers van het iBMG (Erasmus Universiteit), IQ healthcare (UMC St Radboud) en het Nivel.

De afgelopen jaren zijn voor de Nederlandse ziekenhuizen normen ontwikkeld voor een minimum aantal behandelingen of ingrepen bij bepaalde aandoeningen. De achterliggende gedachte daarvan is dat de kwaliteit van de ingreep hoger is als deze vaker wordt uitgevoerd.

Voor een aantal ingrepen is dit zeker het geval, maar voor veel behandelingen is dit niet onderzocht of is een verband niet aangetoond, stellen de onderzoekers.

Juist deze week verscheen een artikel op de site van Medisch Contact waarin kankerspecialisten pleiten voor meer concentratie in de zorg.

De onderzoekers keken naar bariatrische chirurgie (voor gewichtsvermindering), borstkanker, liesbreuken, hemofilie (bloederziekte) en verloskunde. Ze vonden geen overtuigende aanwijzingen dat zorgconcentratie leidt tot een betere kwaliteit van behandeling van patiënten en een daling van de kosten.

Patiënten zouden van concentratie niet (veel) slechter zijn geworden, maar dus ook niet beter. Wel heeft het voor hen een aantal nadelen, zoals een grotere afstand tot het ziekenhuis, behandeling op verschillende locaties en minder keuzevrijheid. Deze worden niet altijd gecompenseerd door een aantoonbaar beter behandelingsresultaat of andere voor patiënten relevante voordelen.

Volgens de onderzoekers staat van slechts 5 aandoeningen eenduidig vast dat concentratie van zorg de kwaliteit verhoogt: operatieve ingrepen bij slokdarmkanker, alvleesklierkanker en een abdominaal aorta-aneurysma (een uitpuiling of zwelling in het deel van de aorta dat door de buik loopt), hartchirurgie bij kinderen en de behandeling van hiv en aids.

Voor de meeste vormen van kanker is er sprake van een kleine (maag, blindedarm, blaas, long en borst) of geen (endeldarm, prostaat en nier) relatie. Bovendien is vaak onduidelijk waarop het positieve verband berust: zorgen meer operaties ervoor dat chirurgen beter worden en het zorgproces meer gestroomlijnd verloopt? maakt een hoger volume professionals vaardiger en het zorgproces meer gestroomlijnd? Of gaan meer patiënten naar de beter presterende ziekenhuizen?

De drie onderzoekers pleiten daarom voor meer onderzoek om meer duidelijkheid te krijgen over de relatie tussen volume en kwaliteit en de condities waarop die relatie al dan niet tot stand komt. ‘Pas dan kunnen kabinet en verzekeraars met een gerust hart pleiten voor concentratie van zorg’, zeggen ze.

Bron: Medisch Contact

Lees ook:Voor 92 ziekenhuizen kwaliteitsnormen in kaart gebracht
Lees ook:Algemeen ziekenhuis richt zich op basisingrepen
Lees ook:Ziekenhuizen stoten complexe ingrepen af
Lees ook:‘Dokters die patiënten beter maken moeten beloond worden’
Lees ook:CZ stopt met 6 ziekenhuizen voor borstkankerzorg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>