Consument wil álles in het basispakket

Vraag consumenten wat ze allemaal door de basisverzekering vergoed willen hebben, en ze sommen zo een heel rijtje op: huisarts, tandarts, fysiotherapie. Maar, wat als daardoor de premie met €100 per maand omhoog gaat? Willen ze het dan nog steeds?

Uit onderzoek van het Nivel blijkt dat 85% van de consumenten vindt dat de tandarts thuishoort in het basispakket. Volgens 84% hoort ook fysiotherapie in het basispakket, terwijl hulp bij het stoppen met roken er wel uit mag blijven. De rollator, die er per 1 januari uit gaat, moet eveneens blijven.

Vanuit de consument bezien natuurlijk logisch, maar realistisch is het niet. De kosten van de zorg zijn al vreselijk hoog. Het is niet voor niets dat er komende jaren flink bezuinigd moet worden. En dus zal ook het basispakket eraan moeten geloven. Het ligt dan het meest voor de hand om de niet-medisch noodzakelijk zorg als eerste te schrappen, zoals de rollator.

Ook fysiotherapie kunnen de meeste mensen natuurlijk heel goed zelf betalen. En anders kun je je ervoor bijverzekeren via de aanvullende zorgverzekering.

Volgens het Nivel is maatschappelijk draagvlak in de samenleving voor verschuivingen in het basispakket erg belangrijk. Programmaleider Judith de Jong: ‘Het zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit en iedereen betaalt voor het basispakket. Zeker nu de kosten van de gezondheidszorg en premies stijgen is draagvlak voor de inhoud van het basispakket belangrijk.’

‘Als veel mensen het idee hebben dat ze veel moeten betalen voor zorg die volgens hen helemaal niet in het basispakket thuishoort, komt de houdbaarheid van ons zorgstelsel onder druk te staan. En dit kan tot gevolg hebben dat mensen af willen van een verplicht basispakket. Op dit moment wordt al gekeken naar mogelijkheden om consumenten te betrekken bij het pakketadvies.’

Dat lijkt me een goed initiatief. Misschien dat consumenten zich dan realiseren dat het in deze tijden niet meer mogelijk is om te spreken van ‘en’-‘en’, maar ‘of’-‘of’.

Bron: Nivel

Lees ook:Moet de rollator wel terug in het basispakket?
Lees ook:Rollator nu dan toch uit het basispakket?
Lees ook:Wat zit er ook al weer in het basispakket?
Lees ook:Nederlander begrijpt zorgstelsel niet
Lees ook:Premie zorgverzekering belangrijk bij overstap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>