Patiënten steeds korter in het ziekenhuis

Patiënten worden na een behandeling in het ziekenhuis steeds sneller naar huis gestuurd. De gemiddelde ligduur is in 2011 opnieuw gedaald tot gemiddeld 2,98 dagen. Nog even en een verblijf in het ziekenhuis wordt een zeldzaamheid!

De gemiddelde ligduur daalde in 2011 met bijna 6%, blijkt uit de jaarlijkse Ligduurmonitor Nederlandse ziekenhuizen van adviesbureau Coppa. Een jaar eerder was de gemiddelde ligduur nog 3,17 dagen.

Een van de verklaringen is dat ziekenhuizen steeds vaker dagbehandelingen doen, waardoor de patiënten niet hoeven blijven overnachten.

Ook wordt steeds efficiënter de juiste zorg op het juiste moment aan de patiënt gegeven waardoor deze niet onnodig lang hoeft te wachten. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat minder OK’s behoeven te worden geannuleerd en dat patiënten niet onnodig in een bed hoeven te wachten.

Sinds 2008 is de gemiddelde ligduur met ruim 15% gedaald en het einde is volgens onderzoeker Bas Bouwman, tevens oprichter van Coppa, nog niet in zicht. Mogelijk is de kortere ligduur ook financieel gunstig. De ziekenhuizen hadden in 2011 een hogere winstmarge dan een jaar daarvoor, maar of dat komt door de snellere afhandeling valt volgens de onderzoekers niet aan te tonen.

Bron: Coppa

 

Lees ook:Patiënt ligt steeds korter in het ziekenhuis
Lees ook:Patiënt kan steeds sneller naar huis
Lees ook:Spoedeisende hulp komt vaak erg laat
Lees ook:‘Arts moet klantgerichter worden’
Lees ook:‘Ziekenhuispatiënten krijgen te laat thuiszorg’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>