Tandarts 11% duurder geworden

De tandarts is in 2012 bijna 11% duurder geworden. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekendgemaakt in de tweede marktscan mondzorg. Daarmee wordt het beeld bevestigd dat in juni uit de eerste scan naar voren kwam. Ook toen waren de tarieven met bijna 10% gestegen. Dat was reden voor de politiek om per direct te stoppen met het experiment met de vrije tarieven.

Tandartsen mochten sinds 2012 zelf bepalen wat ze voor hun behandeling vroegen. Maar ze mochten de prijzen niet al te veel opdrijven, waarschuwde minister Schippers. Want dan zou ze voortijdig een einde maken aan het drie jaar durende experiment. Maar al snel leken de tarieven – vooral bij sommige behandelingen – flink te zijn gestegen.

Onderzoek van de NZa bevestigt dat nu. Wie dit jaar voor een wortelkanaalbehandeling of vulling naar de tandarts moest voor een eenvlaksvulling 21,8% meer betalen, een volledige wortelkanaalbehandeling werd 40,6% duurder.

Daarentegen bleek de prijsstijging bij de periodieke controle beperkt met 3,2%. Als er geen vrije prijzen waren geweest zou de NZa de prijzen 2011 met 3,31% indexeren. Zo bekeken is de periodieke controle zelfs iets goedkoper geworden.

Vanaf 2013 worden er weer maximumtarieven ingevoerd, net als vóór 2012. Bovendien krijgen tandartsen de mogelijkheid om – in ruil voor een hogere service en kwaliteit – 10% meer voor een behandeling in rekening te brengen. Die extra 10% komt voor rekening van de zorgverzekeraar, en hoeft de patiënt dus niet te betalen.

Bron: NZa

Lees ook:Minister waarschuwt tandartsen om hoge prijzen
Lees ook:Vrije tarieven tandarts definitief van de baan
Lees ook:Tandartstarieven gaan iets omlaag
Lees ook:Vergelijk de tarieven van de tandarts
Lees ook:Minister: te vroeg om te stoppen met vrije tarieven tandarts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>