Landelijk onderzoek naar erfelijke borst- en eierstokkanker

Vrouwen bij wie borstkanker of eierstokkanker in de familie voorkomt, staan vaak voor een moeilijke beslissing. Laat je preventief je borsten of eierstokken verwijderen om te voorkomen dat je kanker krijgt? Het liefst wil je weten hoe hoog dat risico voor jou is. Maar het is niet goed bekend waarom sommige vrouwen een hoog en andere een veel lager risico lopen. Een nieuw grootschalig onderzoek, de Hebon-studie, moet hier duidelijkheid in scheppen.

Ruim 30.000 vrouwen en 6.000 mannen uit families met een verhoogd risico op borst- en eierstokkanker ontvangen deze maand en in het voorjaar van 2013 een uitnodiging om deel te nemen.

Leden van families waarin veel borst- en eierstokkanker voorkomt kunnen zich sinds midden jaren negentig laten testen door middel van erfelijkheidsonderzoek. Veranderingen (mutaties) in de zogenaamde BRCA1- en BRCA2-genen worden echter maar in een klein deel van de families gevonden.

Onderzoeker Matti Rookus: ’Met de Hebon-studie proberen we de kennis over erfelijke oorzaken te vergroten, waardoor in de toekomst niet alleen de BRCA1/2-families, maar ook andere belaste families goed geïnformeerd kunnen worden.’

Het risico op borst- en eierstokkanker lijkt, ook als iemand een mutatie in het BRCA1- of BRCA2-gen draagt, nog sterk te kunnen variëren. Waarom het risico voor de ene ‘mutatiedraagster’ hoger is dan voor de andere is onduidelijk. Ook andere genen lijken hierbij een rol te spelen, maar daarnaast ook leefgewoonten.

Zo blijkt het kankerrisico in jongere generaties groter te worden; de ziekte doet zich op jongere leeftijd voor. Dat zou kunnen komen doordat een aantal risicofactoren die een rol spelen bij het ontstaan van borstkanker in de algemene bevolking steeds meer voorkomen. Zo krijgen vrouwen steeds later kinderen, neemt overgewicht toe en lichaamsbeweging af. Mogelijk spelen die risicofactoren ook een rol bij erfelijke borstkanker.

Rookus: ‘Om mutatiedraagsters, maar ook vrouwen uit een familie waarin juist geen mutatie gevonden is, beter te kunnen adviseren over hun risico en de oorzaken van de ziekte is meer kennis dringend noodzakelijk. Ingrijpende beslissingen over preventieve operaties aan eierstokken of borsten en op welke leeftijd je deze moet overwegen hangen hiervan af.’

Bron: NKI

Lees ook:Landelijk onderzoek naar borst- en eierstokkanker
Lees ook:Landelijk onderzoek naar borst- en eierstokkanker
Lees ook:Invloed erfelijke borstkankergenen bij iedereen anders
Lees ook:Oncologen: Erfelijke borstkanker, pas op met pil
Lees ook:Gen ontdekt dat kans op eierstokkanker verzesvoudigt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>