Losse aanvullende zorgverzekering niet altijd mogelijk

Bij iets minder dan de helft van de zorgverzekeraars is het niet mogelijk alleen een aanvullende verzekering af te sluiten. Als dit wel mogelijk is, rekent de verzekeraar vaak een toeslag op de premie of raadt dit af, zo blijkt uit een onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) onder 25 zorgverzekeraars en 5 internetpolissen.

Sinds 2006 is iedereen in Nederland verplicht een basisverzekering af te sluiten. En zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen hiervoor te accepteren. Daarnaast heeft 90% van de Nederlanders een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld extra fysiotherapie of tandartskosten.

Hiervoor geldt de acceptatieplicht van zorgverzekeraars niet. De aanvullende verzekering blijkt een belangrijke reden te zijn om te wisselen van zorgverzekeraar. Dekking en premie van die aanvullende verzekering staan in de top vier van redenen om te wisselen van zorgverzekeraar.
 
De inhoud van de basisverzekering is overal gelijk, maar de prijs kan wel verschillen. Aanvullende verzekeringen verschillen echter sterk in dekking en premie. Voor consumenten kan het daarom gunstig zijn een goedkope basisverzekering bij de ene verzekeraar af te sluiten en een qua dekking gunstige aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar.

Dit is echter maar bij iets meer dan de helft van de zorgverzekeraars mogelijk, zo blijkt uit onderzoek van het Nivel dat op twee dagen in november 25 zorgverzekeraars en 5 internetpolissen per e-mail benaderde.

Bij 11 zorgverzekeraars blijkt het niet mogelijk alleen een aanvullende verzekering af te sluiten. Opmerkelijk is dat het bij 4 van de 5 internetpolissen niet mogelijk is alleen een aanvullende verzekering af te sluiten.

Deze vorm van koppelverkoop is wettelijk gezien niet verboden, maar netjes is anders. Het beperkt de keuzevrijheid van de consument en dat was nou juist een van de uitgangspunten van de nieuwe Zorgverzekeringswet!

Bron: Nivel

 

Lees ook:Premie zorgverzekering belangrijk bij overstap
Lees ook:Zorgverzekering circa 150 euro duurder
Lees ook:Premie CZ daalt met ruim 2 euro per maand
Lees ook:Wat wordt de goedkoopste zorgverzekering van 2011?
Lees ook:Nederlanders tevreden met zorgverzekeraar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>