Genezen van kanker heb je niet zelf in de hand

Als kankerpatiënt krijg je de indruk dat je je lot in eigen handen hebt. Dat je met positief denken je overlevingskansen kunt vergroten. En soms wordt die indruk ook door de buitenwereld gewekt. Maar was het maar zo makkelijk!

Jaarlijks sterven meer dan 40.000 mensen in Nederland aan kanker. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben een verband proberen te leggen tussen positief denken en het overwinnen van kanker.

In kleine studies is een dergelijk verband nog wel eens aangetroffen, maar in grotere onderzoeken werden de resultaten weer onderuit gehaald.

Een vrij recente studie uit Scandinavië onderzocht bij ruim 4500 kankerpatiënten of er een verband was tussen persoonlijkheidskenmerken en overleving na de diagnose kanker. Er werd gekeken naar extraverte en neurotische kenmerken, maar relatie tussen de persoonlijkheidskenmerken en overleven van kanker werd niet gevonden.

En hoe zit het met mensen die genezen zijn van kanker? Zijn die  – zoals wel eens wordt beweerd – gelukkiger dan voordat ze ziek werden?

Ook hiervoor is eigenlijk geen bewijs. Een Nederlandse studie volgde een groep van 206 overlevenden van kanker en vergeleek die met 120 gezonde, demografisch vergelijkbare personen. De onderzoekers peilden hun gevoel van levensvoldoening, eigenwaarde, huwelijksgeluk en sociaal netwerk 3 maanden, 15 maanden en 8 jaar na de diagnose.

Er was geen verschil tussen beide groepen: de mensen die van kanker genezen waren, waardeerden het leven niet meer dan gezonde mensen, maar ze hadden wel meer lichamelijke klachten.

Kortom, je hoeft niet zozeer gelukkig te zijn om kanker te overleven, maar je moet vooral geluk hebben. En de juiste behandeling krijgen natuurlijk.

Bron: NTVG

Lees ook:Omega-3 vetzuren verminderen kankerrisico niet
Lees ook:‘Hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt geen kanker’
Lees ook:‘Zoetstof aspartaam is veilig’
Lees ook:Goed cholesterol verlaagt mogelijk risico op darmkanker
Lees ook:‘Drie eieren per week verhoogt kans op prostaatkanker’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>