4 op de 10 dokters verliefd op collega


Welke vrouw heeft er niet ooit een doktersroman gelezen? Over de ontluikende liefde tussen een arts en een verpleegkundige. Maar komt dat alleen in boeken, series en films voor, of ook in de werkelijkheid?

Ruim 401 artsen en medisch studenten vulden afgelopen zomer een online-vragenlijst in. En wat blijkt? 40% van de ondervraagden gaf aan verliefd te zijn of te zijn geweest op een collega. Bij vrouwen kwam dit vaker voor dan bij mannen.

In de meeste gevallen (82%) was de relatie gelijkwaardig, bij de overigen hiërarchisch. Opvallend is wel dat in slechts 23% van de gevallen er een vaste relatie uit voortvloeide. Er bleek geen verschil in leeftijd: de 50-plussers lieten even vaak een oogje op een ander vallen als de 30-minners.

Ook was er geen verschil in het aantal intercollegiale verliefdheden onder studenten, huisartsen en specialisten. Maar tussen specialiste onderling was wel een verschil te zien: Internisten en chirurgen zijn met respectievelijk 39% en 42% al behoorlijk vatbaar voor de liefde, maar de gynaecologen en verloskundigen spannen met 62% toch wel de kroon.

Het minst gevoelig voor een ‘werkrelatie’ blijken de dermatologen. Van hen had slechts 25% een relatie met een collega (gehad).

Overigens lijkt het misschien veel dat 40% van de artsen ooit verliefd is geworden op een collega. Maar het is niet bekend of dit meer of minder is dan in andere beroepen. Volgens de auteur van dit artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTVG), professor Peter de Leeuw van het Academisch Ziekenhuis in Maastricht, is  een vergelijkend onderzoek met bijvoorbeeld piloten of politieagenten dan ook dringend gewenst.

Bron: NTVG

Lees ook:Vaak seksuele intimidatie in de zorg
Lees ook:Arts maakt meer fouten na wijntje bij avondeten
Lees ook:Shocking: Een derde van de studenten aan de XTC
Lees ook:Helft van de jongeren test niet op soa’s
Lees ook:‘Hersenen vrouwen verwerken ruis anders dan mannen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>