Gezondere patiënten met vers voedsel

Eigenlijk is het raar dat zorginstellingen altijd proberen te besparen op de kosten van voeding. Juist zieke en zwakke mensen zijn gebaat bij gezonde voeding. Dat weten ze in die zorginstelling natuurlijk ook wel, maar de gedachte is nog altijd dat gezonde, verse voeding duur is. En dat is een misverstand.

In de Sint Maartenskliniek in Nijmegen weten ze wel beter. De kliniek koopt haar voedsel van boeren uit de buurt. Lekkerder, gezonder en ook nog eens goedkoper.

De patienten hebben minder bijvoeding en minder medicijnen nodig. Ze eten hun eten met plezier op en voelen zich gezonder. Dankzij de gezonde voeding is hun weerstand hoger en hebben ze minder last van infecties en doorligproblemen. Uit eerder onderzoek van Universiteit van Maastricht blijkt dat circa 1 op de 4 patiënten in het ziekenhuis ondervoed is. Verse en gezonde voeding kan een flinke bijdrage leveren aan het terugdringen hiervan.

De ervaring van de Sint Maartenskliniek, gespecialiseerd in reuma, orthopedie en revalidatie, is dat de besparingen kunnen oplopen tot jaarlijks tienduizenden euro’s. Het ziekenhuis nam enkele jaren geleden een topkok in huis die zoveel mogelijk kookt met verse voedsel, liefst uit de buurt.

Niet alleen de patiënten en de boeren uit de omgeving profiteren ervan, ook het ziekenhuis. Want er hoeft veel minder voedsel verspild te worden en dat bespaart veel geld. Kok Jelle Ferweda zegt hierover in Trouw: ‘Vroeger was alles kostengedreven. Maar wat kost het je als je een kipfilet weggooit? Dat is uiteindelijk toch een dure kipfilet, zelfs al is het een plofkip.’

Landelijk gezien is de verspilling bij zorginstellingen maar liefst 30 tot 40%. Ferweda wist het in Nijmegen terug te brengen tot onder de 1%.

Overigens is de Nijmeegse kliniek niet de enige in Nederland die extra zorg besteed aan gezonde voeding. Ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede noemt zich bijvoorbeeld hét voedingsziekenhuis van Nederland omdat het gezonde voeding in een hoog vaandel heeft staan en ook onderzoek doet naar de effecten ervan op de gezondheid van de patiënt.

Lees hier meer over het initiatief in de Maartsenkliniek.

Bron: Trouw

Lees ook:Diepvriesgroenten vaak gezonder dan vers
Lees ook:Patiënten willen zelf hun maaltijd kiezen
Lees ook:Biologisch en duurzaam is de trend
Lees ook:Lekker eten in het AMC
Lees ook:‘Gezond eten maakt je vrolijker’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>