Baanbrekend: ‘medicijncocktail zou kankercellen bestrijden’

logo

In de bestrijding van kanker is door een groep wetenschappers een goede stap gezet. Zo blijkt uit onderzoeken en proeven met patiënten dat de combinatie van de medicijnen ipilimumab en nivolumab zeer effectief.In meer dan de helft van de onderzochte gevallen bleken tumoren niet meer te groeien en soms zelfs te verkleinen/verschrompelen. Dat meldt het medisch vakblad New England Journal of Medicine.

Professor Roy Herbst, chef-oncoloog van het Yale Cancer Centre in het Amerikaanse New Haven, voorziet dat de medicatie binnen vijf jaar chemotherapie verdringt als de standaardbestrijding van de ziekte. Echter is collega professor Karol Sikora van het medisch instituut van de University of Buckingham in Engeland een stuk voorzichtiger. Hij gelooft er zeker in, maar ziet het nieuwe proces als geleidelijk en niet als iets met miraculeuze doorbraken.

De medicijnen bevorderen de werking van het menselijk immuniteitssysteem. Dat afweersysteem bestrijdt kankercellen die het eerst niet herkende. Bijwerkingen als vermoeidheid, huiduitslag en diarree kunnen voorkomen. De medicijnencocktail wordt elke drie maanden per injectie direct in een ader gespoten. De kosten zijn aanzienlijk, omgerekend ongeveer 140.000 euro op jaarbasis.

Lees ook:Mannen sterven vaker aan kanker dan vrouwen
Lees ook:‘Kijk uit met kruiden en pillen’
Lees ook:Nederland smult van tv-college over het brein
Lees ook:Fruitsap kan werking van geneesmiddelen vertragen
Lees ook:Pil tegen dementie kan hartaanval voorkomen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>