Oppassen met bewerkt vlees

images (1)

De conclusie dat eten van bewerkt vlees kankerverwekkend is en het nuttigen van rood vlees mogelijk kanker kan opwekken, heeft maandag 26 oktober 2015 voor veel opschudding gezorgd.

Vleesproducenten zijn doodziek van het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties, die waarschuwde voor het eten van bewerkt vlees. Dat kan darmkanker en mogelijk ook maagkanker veroorzaken, aldus de onderzoekers.

Het Voedingscentrum adviseert consumenten echter al langer om niet te veel bewerkt vlees te eten. De waarschuwing van de WHO bevestigt volgens het Voedingscentrum eerder onderzoek.

Vleessoorten die bewerkt zijn zodat ze langer houdbaar zijn of een sterkere smaak krijgen, zoals (knak)worstjes, hamsoorten en ingeblikt vlees, vormen volgens de WHO de gevaarlijkste categorie voor consumenten. Ze worden op één lijn gesteld met erkende kankerveroorzakers als asbest en tabaksrook. De onderzoekers schatten dat elk jaar 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze veel bewerkt vlees eten. Rood vlees is wellicht verantwoordelijk voor 50.000 doden per jaar.

Rood vlees staat een trapje lager in de categorie van gevaren. Volgens de WHO is er ,,beperkt bewijs” dat het eten van rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees, paardenvlees en geitenvlees kanker kan veroorzaken. Daardoor kan darmkanker, alvleesklierkanker of prostaatkanker ontstaan.

De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) verwerpt plaatsing van bewerkte vleeswaren in categorie 1 (kankerverwekkend). ,,Het risico op kanker is complex en niet afhankelijk van een enkel attribuut, maar afhankelijk van veel meer factoren, zoals leeftijd, genetica, dieet, leefomgeving en leefstijl”, aldus de belangenorganisatie. Volgens VNV zijn Nederlanders gematigde vleeseters. Slagersorganisatie KNS wil paniek onder consumenten voorkomen.

Je zou geen kanker krijgen als je een keertje rood of bewerkt vlees eet, maar het kan volgens Matty Weijenberg, hoogleraar moleculaire epidemiologie aan de Universiteit Maastricht, geen kwaad om gevarieerd en met mate te eten.

Lees ook:Rood vlees verhoogt risico op diabetes type 2
Lees ook:Wereldkankerorganisatie komt met waarschuwing tegen rood vlees
Lees ook:8 tips om de kans op kanker te verkleinen
Lees ook:‘Rood vlees verhoogt sterfterisico’
Lees ook:10 tips om de kans op kanker te verkleinen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>