De verspreiding van nieuwe hiv-infecties is voor het eerst gestabiliseerd sinds aids 25 jaar geleden werd ontdekt. De pandemie zal echter een grote en langdurige impact hebben, zo blijkt uit een rapport van de VN-organisatie UNaids.
Door een toename in de fondsen voor aidsbestrijding, betere toegankelijkheid van geneesmiddelen en toenemende bewustwording is er vooruitgang geboekt. Het VN-agentschap waarschuwt echter dat de strijd tegen hiv en aids nog altijd op grote problemen stuit. De preventieprogramma’s bereiken in veel landen nog niet hun doel en zijn voor miljoenen mensen ontoegankelijk, schrijft UNaids.
"Al met al denken we dat het aantal hiv-infecties aan het eind van de jaren negentig zijn hoogtepunt heeft bereikt en daarna is gestabiliseerd. In enkele landen neemt het aantal besmettingen nog wel toe." De wereld kan echter nog niet opgelucht ademhalen. "We weten wat we moeten doen om aids een halt toe te roepen. Wat we nu nodig hebben is de wil om dat ook te doen."
Sinds infectieziekte in 1981 werd ontdekt, zijn wereldwijd meer dan 25 miljoen mensen aan aids overleden. In dezelfde periode raakten 65 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv, dat aids kan veroorzaken.
Bron: nu.nl
Lees ook:Actuele cijfers: bijna 40 miljoen hiv-geïnfecteerden
Lees ook:Goed nieuws op Wereldaidsdag!
Lees ook:Aids lijkt definitief op zijn retour
Lees ook:117 miljoen aids-doden tot 2030
Lees ook:Meer HIV-infecties in Nederland, minder aids