Isoflavonen uit soja verbeteren stemming en mentale prestaties


Postmenopauzale vrouwen blijken minder depressieve gevoelens te hebben en betere mentale prestaties te leveren als ze dagelijks isoflavonen binnen krijgen. Dat is de conclusie van een recent gepubliceerde Italiaanse studie.

Ouder worden gaat vaak gepaard met depressieve gevoelens en achteruitgang van het geheugen en leervermogen. Soja bevat isoflavonen waarvan gedacht wordt dat ze een gunstige invloed hebben op het centrale zenuwstelsel. Daarom is in een Italiaanse studie het effect onderzocht van isoflavonen op de gemoedstoestand en cognitieve functie.

78 postmenopauzale vrouwen van gemiddeld 50 jaar werden in twee gelijke groepen verdeeld. De ene groep kreeg een half jaar lang dagelijks 60 mg isoflavonen, de andere groep een placebo. Na een uitwasperiode van 1 maand werden de rollen omgedraaid. Uiteindelijk kreeg iedere deelneemster zo een half jaar isoflavonen een een half jaar placebo. de onderzochte hoeveelheid isoflavonen komt overeen met 500 tot 750 ml. sojamelk.

De onderzoekers concluderen dat isoflavonen positieve effecten hebben op de stemming en cognitieve functies. Hierdoor kan de levenskwaliteit van postmenopauzale vrouwen verbeteren. "Deze gunstige resultaten sluiten aan bij een aantal andere gepubliceerde studies bij postmenopauzale vrouwen", aldus Kathelijne Bottema, diëtist van het Science and Nutrition Department van Alpro Soja Nederland BV. "Al eerder is gebeleken dat soja het aantal opvliegers tijdens de menopauze kan verminderen en mogelijk ook de slaapstroonissen verbetert."

Bron: ALPRO Soja Nederland BV

Lees ook:Twijfels over onderzoek soja en hoeveelheid sperma
Lees ook:Soja-isoflavonen stimuleren botopbouw
Lees ook:Soja heeft positief effect op borstkanker
Lees ook:Consumptie soja tijdens kinderjaren beschermt tegen borstkanker
Lees ook:Sojavoeding na veilig na diagnose borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>