Jodium slikken niet verstandig


Het Nederlandse Voedingscentrum raadt aan om alleen op voorschrift van een arts een jodiumsupplement te nemen. Sommige zeewierpreparaten en andere jodiumsupplementen kunnen erg hoge doses jodium bevatten. Het is onnodig dit soort suppelementen te gebruiken en vaak zelfs onverstandig. Een tekort is volgens het centrum goed te voorkomen met gewone voeding.

Jodium is een belangrijke bouwsteen voor het schildklierhormoon. Dit is een onmisbaar hormoon voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel (waaronder de hersenen) en het op peil houden van de stofwisseling.

In de schildklier is een grote voorraad jodium aanwezig. Wie te weinig jodium binnenkrijgt, krijg vaak pas na jaren klachten. Bij een chronisch tekort gaat de schildklier trager werken en opzwellen, bekend als struma of krop. In Nederland komt dit nog maar weinig voor.

Van nature zit er niet genoeg jodium in ons eten, maar door de toevoeging van jodium aan keuken- en bakkerszout krijgen de meeste mensen voldoende binnen. Een gezonde voeding met voldoende brood bevat genoeg jodium. Mensen die weinig brood eten, kunnen op andere manieren aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 150 microgram per dag komen.

Jodium zit van nature in zeevis en ook enigszins in eieren. Ook zeewier zoals bruine kelp, bevat jodium. Sinds 1999 mag jodium bovendien toegevoegd worden aan broodvervangers, zoals beschuit, knäckebröd, crackers, cornflakes en ontbijtkoek.

Te veel jodium is niet goed. Dit kan een averechts effect hebben, met name bij personen die een schildklieraandoening hebben en/of daarvoor behandeld worden. Voor gezonde personen wordt voor jodium een verstandige bovengrens aangehouden van 600 micorgram per dag.

Bron: gezondheid.be

Lees ook:Wat is jodium precies en wat doet het?
Lees ook:Hebben we wel of geen jodiumtekort?
Lees ook:‘Risicogroepen beter waarschuwen voor te veel jodium’
Lees ook:Nederlander heeft geen jodiumtekort
Lees ook:‘Pas op voor gevaarlijke dieetpleister’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>