Huisartsen in actie tegen dure cholesterolpil

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) bindt openlijk de strijd aan tegen de dure cholesterolverlager Lipitor van fabrikant Pfizer. In het artsenblad Medisch Contact stelt de wetenschappelijke vereniging van Huisartsen dat patiënten die Lipitor slikken, kunnen worden overgezet op simvastatine, een merkloze cholesterolverlager.

Huisartsen zouden met deze maatregel het voortouw moeten nemen. Lipitor is drie keer zo duur als simvastatine. Het middel was vorig jaar als gevolg van een zeer intensieve marketingcampagne van Pfizer het best verkochte receptgeneesmiddel in Nederland.

Lipitor is ook wereldwijd het beste verkocht medicijn. In Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk zijn ziekenhuizen al begonnen aan omwisselprogramma’s: de meeste patiënten met een te hoog cholesterol worden omgezet op simvastatine, waarvan de veiligheid en effectiviteit bewezen zijn.

Het NHG komt met de oproep in een reactie op een artikel dat huisarts Hans van der Linde uit Capelle aan den IJssel in het artsenblad publiceerde over de toenemende neiging van farmaceutische bdrrijven om medische opinieleiders, zoals hoogleraren in te zetten bij de marketing van nieuwe middelen.

Twee medewerkers van het NHG en de Rotterdamse hoogleraar huisartsgeneeskunde Siep Thomas nemen het in het morgen verschijnende nummer op voor Van der Linde. Ze constateren dat ‘de agressieve marketing van lipitor’ Pfizer geen windeieren heeft gelegd. Pfizer is niet blij met de suggestie om patiënten van Lipitor te halen. "Er zijn altijd patiënten die op het andere middel minder goed reageren", zegt medisch directeur Carl Janssen van Pfizer.

Bron: bijzijn.nl

Lees ook:‘Dure cholesterolpil kost gezondheidszorg miljoenen’
Lees ook:Pfizer laat zich van zijn slechtste kant zien
Lees ook:Geen Nederlandse doden door cholesterolverlager
Lees ook:Combinatietherapie pakt hart- en vaatziekten aan
Lees ook:Pfizer stopt ontwikkeling belangrijkste medicijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>