Oud bloed nadelig bij hartoperatie


Hoe ouder het bloed is dat wordt gebruikt bij een bloedtransfusie, des te slechter is het operatieresultaat, zo blijkt uit een Amerikaanse inventarisatie van grote hartoperaties.

Het is al langer bekend dat rode bloedcellen veranderen als ze worden bewaard, maar tot nu toe was onduidelijk of dit consequenties heeft. Onlangs inventariseerden Amerikaanse onderzoekers hoe het 320 patiënten is vergaan die een hartoperatie ondergingen. Bij zo’n operatie zijn vaak meerdere zakjes bloed nodig, wat de kans vergroot dat er een zakje oud bloed tussen zit.

De deelnemers werden verdeeld in vier ongeveer even grote groepen, al naar gelang de ouderdom van het bloed: 1-19 dagen, 20-26 dagen, 27-30 dagen en 31-42 dagen. Er bleek een direct verband te bestaan tussen de versheid van het bloed en het operatieresultaat: hoe ouder het bloed, des te hoger de kans om te overlijden.

Van de 26 patiënten die na de operatie in het ziekenhuis overleden, had 25 procent oud bloed gekregen en slechts 4 procent vers. Het risico van de twee overige groepen met minder vers, maar niet het oudste bloed, lag er tussenin. Ook de kans op nierschade bleek op te lopen: 45 procent na oud bloed tegen 7 procent na vers bloed. Ook op de lange termijn bleef de sterfte onder de ontvangers van oud bloed hoger.

Het ongunstige effect van het oudere bloed, hangt volgens de Amerikanen mogelijk samen met een lager zuurstofbindend vermogen en een sterkere afweerreactie. Oudere bloedcellen zijn ook stijver en kunnen moeilijker door kleine bloedvaten.

De Nederlandse bloedbanken bewaren rode bloedcelproducten maximaal 35 dagen, een week korter dan in de Verenigde Staten. Maar ook bij die bewaartermijn is het overlijdenrisico vermoedelijk nog steeds drie à vier keer zo groot als bij echt vers bloed.

Bron: Gezondgids consumentenbond

Lees ook:Aspirine voorkomt complicaties na operatie
Lees ook:Kinderen snel achter elkaar krijgen ongezonder
Lees ook:Sneller naar huis met nieuwe heup of knie
Lees ook:Vrouw uit laag milieu meer kans op borstkanker
Lees ook:Hartklep reparatie via de schouder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>