Ogen verraden ‘nep-epilepsie’


Open of dichte ogen tijdens een epilepsie-aanval zijn een belangrijke aanwijzing of de aanval écht het gevolg is van abnormale electrische activiteit in de hersenen, of dat er een andere, psychische oorzaak is. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Amerikaanse neurologen hebben video’s van ruim 900 ‘epileptische’ aanvallen bij 208 patiënten nauwkeurig geobserveerd. Ze ontdekten dat 50 van de 52 mensen die leden aan psychologische niet-epileptische aanvallen hun ogen tijdens die aanvallen sloten, terwijl 152 van de 156 echte epilepsiepatiënten de ogen juist wijd open sperden.

Eén op de tien patiënten met een klacht die lijkt op epilepsie, lijdt in werkelijkheid aan een psychische stoornis, bijvoorbeeld een angststoornis. Het duurt soms jaren voordat artsen dit ontdekken. De patiënten worden herhaaldelijk tevergeefs onderzocht en al die tijd krijgen ze medicijnen tegen epilepsie. Die lossen het probleem niet op, maar hebben wel gevaarlijke bijwerkingen.

Een betrouwbare methode om psychische niet-epileptische aanvallen op het spoor te komen, is een zogenoemnde video-encefalografie in het ziekenhuis. Daarbij wordt een video-opname van de patiënt gecombineerd met een meting van de hersenactiviteit. Als een patiënt een aanval doormaakt zonder de voor epilepsie typische hersenontladingen, is de diagnose zeker: de aanval heeft een andere, niet-epileptische oorzaak.

Patiënten met dichte ogen tijdens een aanval zouden dus eerst een video-encefalografie moeten ondergaan om te voorkomen dat bij hen ten onrechte de diagnose epilepsie wordt gesteld.

Bron: Gezondgids Consumentenbond

Lees ook:Helft Nederlanders hulpeloos bij epilepsie
Lees ook:MedApp: nieuwe app voor mensen met epilepsie
Lees ook:Mahjongspel veroorzaakt epilepsie-aanval
Lees ook:Vetten helpen kinderen met epilepsie
Lees ook:Vaak verkeerde reactie bij epilepsie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>