Dagelijks 22 fietsers gewond in ziekenhuis

Elke dag belanden bijna 22 mensen in het ziekenhuis na een ongeluk met de fiets. Dat komt neer op ongeveer 8000 gewonden per jaar, meldt de consumentenorganisatie Consument en Veiligheid. Elk jaar raken zo’n 67 duizend fietsers bij een ongeluk betrokken. Bijna twaalf procent van hen moet in een ziekenhuis worden behandeld.

Consument en Veiligheid heeft voor het onderzoek het gemiddelde aantal slachtoffers bekeken van 2000 tot 2004. In deze periode overleeden jaarlijks 200 fietsers na een ongeluk.

Bij ongeveer driekwart van de ongelukken is geen andere verkeersdeelnemer betrokken. De belangrijkste oorzaak van een ongeluk is een val van de fiets. Dat gebeurt jaarlijks ongeveer veertigduizend keer, zo’n zestig procent van alle fietsongelukken . Bij 7500 ongelukken worden met een auto gebotst.

Ruim vijftienduizend fietsers worden jaarlijks met hoofdletsel behandeld op de spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis. Vooral kinderen tussen 5 en 10 jaar en jongeren tussen 15 en 20 jaar lopen vaak hoofdletsel op. In ruim een kwart van de gevallen raken zij gewond aan hun hoofd.

De organisatie roept fietsers op om fietshelmen te dragen. Door het dragen van een helm wordt hoofdletsel voorkomen.

Bron: nieuws.nl

Lees ook:Stijgend aantal klussers belandt in ziekenhuis
Lees ook:Voorlichting over vallen aan 55-plussers
Lees ook:‘Oudere snorfietsers grote kans op ernstig hoofdletsel’
Lees ook:‘Ouders onderschatten kans verbranding kinderen’
Lees ook:Grasmaaien is levensgevaarlijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>