Cola slecht voor de botten van vrouwen

Oudere vrouwen die cola drinken, hebben een grotere kans op zwakke botten dat leeftijds- en seksegenoten die andere frisdranken nuttigen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Tufstuniversiteit in Boston. De resultaten zijn gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition.

De botdichtheid bij vrouwen van rond de zestig jaar oud, bleek significant lager als zij dagelijks een glas cola dronken. Bij mannen was er geen verband tussen het drinken van cola en de samenstelling van hun botten.

Een groot deel van de vrouwen die de overgang achter zich hebben, krijgen te maken met osteoporose, botontkalking. De onderzoekers bestudeerden de botdichtheid in de wervelkolom en op drie verschillende plekken in de heupen.

Het nuttigen van cola bleek vooral een effect te hebben op de heupbotten. De onderzoekers, die de gegevens van 2500 mensen bekeken, zeiden niet precies te weten waarom cola de botdichtheid beïnvloedde.

Een mogelijkheid is dat er in cola fosforzuur zit, dat bij geregelde inname het bloed ‘zuurder’ maakt. Het lichaam zou dan calcium uit botten onttrekken om de zure omgeving te neutraliseren. Een andere mogelijkheid is dat de cafeïne in cola de botdichtheid ongunstig beïnvloedt.

Bron: gezonderworden.nl

Lees ook:Cola slecht voor je botten
Lees ook:‘Koffie drinken halveert kans op darmkanker bij vrouwen’
Lees ook:Limonade slecht voor de botten
Lees ook:Botverlies bij borstkankerbehandeling
Lees ook:Mannen kunnen al vroeg broze botten voorkomen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>