Volwassen ADHD’er zoekt vaker sensatie

Volwassenen die lijden aan de gedragsstoornis ADHD hebben een verhoogde zucht naar sensatie. Daardoor zijn zij vaker dan anderen betrokken bij incidenten en ongelukken. Dat stelt de Haagse psychiater Sandra Kooij, die volgende week aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert op een onderzoek naar ADHD bij volwassenen.

 

Kooij heeft vastgesteld dat ongeveer 2 procent van de volwassenen ADHD'er is, maar dat artsen de aandoening vaak niet herkennen en daarom een verkeerde behandeling beginnen.

 

Een volwassen ADHD'er is te herkennen aan meestal druk en chaotisch gedrag, wat ook bij kinderen met deze aandoening opvalt. Volwassenen blijken echter ook niet in staat te organiseren en te plannen en hebben om die reden vaak hun school niet afgemaakt. Veel patiënten zijn laaggeschoold of werkloos en sommigen hebben een verslavingsprobleem, aldus Kooij.

Omdat de gedragsstoornis bij volwassenen onder behandelaars nog niet zo bekend is, worden de patiënten vaak gediagnosticeerd als antisociaal of borderline. Heel ongunstig voor hen, stelt Kooij, want die aandoeningen zijn veel moeilijker te behandelen dan ADHD.

Net als kinderen reageren volwassen ADHD'ers goed op het innemen van Ritalin. Een probleem is echter dat dit medicijn zes keer per dag stipt op tijd moet worden ingenomen en dat is voor de meeste patiënten te moeilijk. Zij kunnen beter en heel effectief worden behandeld met het nieuwe middel Concerta, dat echter niet in het basispakket van de zorgverzekering zit. Kooij stelt: "Het is een schande dat in Nederland maar één verouderd medicijn voor ADHD wordt vergoed. Dat beleid maakt up-to-date patiëntenzorg onmogelijk."

 Bron: nu.nl 

Lees ook:Genen ontdekt die ADHD veroorzaken
Lees ook:Kinderwebsite over ADHD
Lees ook:Psychische gezondheid Nederlander blijft op peil
Lees ook:‘Bestrijdingmiddelen verhogen kans op ADHD’
Lees ook:Steeds meer kinderen met ADHD

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Volwassen ADHD’er zoekt vaker sensatie

  1. Pingback: Niet alle ADHD-patiënten zijn gelijk | INFOPLAZA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>