Tarieven orthodontisten moeten fors omlaag

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil dat orthodontisten hun tarieven fors verlagen. In 2005 gingen de tarieven al met 8 procent naar beneden en werden zij bevroren. De zorgautoriteit wil dat de korting in totaal uitkomt op 29 procent, zo heeft zij dinsdag laten weten.


Onderzoek wijst uit dat orthodontisten jarenlang te hoge tarieven hebben gehanteerd en dat consumenten daardoor onnodig veel hebben betaald. De NZa wil de tarieven in vier jaar tijd terugbrengen naar het gewenste niveau.

De zorgautoriteit legt haar voornemen nu voor aan de beroepsgroep, die nog een paar maanden de tijd heeft om te reageren. De eerste etappe van de tariefsverlaging is per 1 juli. Dan gaan de prijzen met 2,5 procent naar beneden.

De NZa heeft vorig jaar onderzoek laten doen naar de kosten en de opbrengsten van orthodontisten. Daaruit bleek dat consumenten te veel betalen. De tarieven van orthodontisten staan al jaren ter discussie.

Vooruitlopend op het onderzoek is in 2005 al een korting van 8 procent ingevoerd. Sindsdien zijn de tarieven bevroren, wat betekent dat de inflatie sindsdien niet is doorberekend. Met het huidige voorstel van de NZa komt de totale korting uit op 29 procent. Vergeleken bij nu gaan de prijzen dan nog eens 17 procent naar beneden.

Voor de consument betekent dit vanaf 2009 een besparing van ongeveer 25 miljoen euro per jaar. Zo kost een gebitscorrectie met een uitneembare beugel in 2009 nog ongeveer 900 euro. Nu is dat 1100 euro.
De orthodontisten kunnen nog reageren op het voornemen van de NZa. Alleen waneer zij kunnen aantonen dat het voornemen onredelijk is, stelt de NZa het bij.

Bron: AD.nl 

Lees ook:Orthodontist wordt goedkoper
Lees ook:Tandartstarieven gaan iets omlaag
Lees ook:Ook orthodonist verhoogt de prijzen
Lees ook:Orthodontist wordt 16% goedkoper
Lees ook:Onderzoek naar sjoemelen met tarieven door orthodontist

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>