Bevolkingsonderzoek chlamydia onder jongeren

In het najaar begint een drie jaar durend bevolkingsonderzoek naar chlamydia onder jongeren. Alle jongeren in de regio Amsterdam, Rotterdam en Heerlen worden via een brief uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek. 

Op een website kunnen de 315.000 jongeren aangeven of ze seksueel actief zijn en of ze mee willen werken. SOA Aids Nederland coördineert de screening en maakte de plannen gisteren bekend.

Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare ziekte. Ieder jaar raken 60.000 personen geïnfecteerd door de ziekte. Duizend vrouwen raken jaarlijks door chlamydia onvruchtbaar. Het merendeel van de besmette personen merkt niet dat ze de ziekte hebben. Voor SOA AIDS Nederland zijn dit de redenen om het bevolkingsonderzoek te initiëren. Bovendien komt de ziekte bij jongeren en jongvolwassenen tussen de 16 en 29 jaar het meeste voor.

Als de jongeren aangeven mee te werken, krijgen ze thuis een pakket toegestuurd. Voor de jongens zit er een buisje in om urine op te vangen. Dit monster kunnen ze dan naar een laboratorium sturen. De meisjes krijgen een test thuisgestuurd zodat ze zelf een uitstrijkje kunnen doen.

Alle jongeren zullen ook een tweede keer worden opgeroepen. Volgens directeur Ton Coenen moet dit een duidelijk beeld geven hoeveel jongeren binnen een jaar een tweede besmetting oplopen. "Dan weten we ook hoe noodzakelijk onderzoek naar chlamydia is." Na dit onderzoek besluit het ministerie van Volksgezondheid of een landelijke screening nodig is en hoe die moet plaatsvinden.

SOA Aids Nederland heeft voor de regio's Amsterdam en Rotterdam gekozen omdat in stedelijke gebieden de ziekte meer voorkomt. Heerlen is een goede proefregio om te zien hoe in minderbevolkte gebieden een bevolkingsonderzoek het beste gehouden kan worden.

Bron: BN/De Stem 

Lees ook:Veel chlamydia-infecties bij jongeren
Lees ook:Grootschalig chlamydia-onderzoek via het internet
Lees ook:Roep om jaarlijks onderzoek naar chlamydia
Lees ook:Helft van de jongeren test niet op soa’s
Lees ook:Jongeren blijven welkom bij soa-polikliniek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>