Geen voorrang voor nierpatiënt met donor

Nierpatiënten die een donor meebrengen van wie zij zelf de nier niet kunnen ontvangen, mogen geen voorrang op de wachtlijst krijgen.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) neemt een advies van de Gezondheidsraad met deze strekking over, heeft hij de Tweede Kamer laten weten.

Nierpatiënten kunnen zelf een donor meebrengen om zo sneller geholpen te worden. Vaak blijkt de donornier echter niet geschikt, bijvoorbeeld doordat de bloedgroepen niet overeenkomen.

Met een 'ruilprogramma' zou de ongeschikte nier aan een andere patiënt worden gegeven. In ruil daarvoor zou de patiënt die de donor meebracht, stijgen op de wachtlijst.

Volgens de minister is dit niet eerlijk. Verschil in behandeling mag alleen worden gemaakt aan de hand van algemene en onpartijdige criteria. Daar is bij dit systeem geen sprake van omdat er voorrang wordt verleend aan patiënten die een donor meebrengen. Niet iedere nierpatiënt is hiertoe in staat.

Bron: AD.nl 

 

 

Lees ook:‘Ruilsysteem voor nieren onwettig’
Lees ook:Nier meest nodige donororgaan
Lees ook:Primeur met vijfvoudige niertransplantatie
Lees ook:Minister maakt zich hard voor mensen die donor zijn
Lees ook:Woon live een niertransplantatie bij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>