Steeds meer suikerzieke katten


Diabetes is niet alleen een groot probleem bij mensen, het wordt ook de belangrijkste ziekte bij katten. Dat komt omdat die dieren net als wij steeds dikker worden.

Eén op de 230 katten lijdt nu aan suiker in Engeland, en dat aantal groeit rap. De dieren kopiëren het gedrag van de baas: teveel eten en nog minder bewegen.

Overigens gelden dezelfde problemen voor honden: 40% is te dik en een kwart is rondweg moddervet.

Volgens de universiteit van Edinburgh die het onderzoek uitvoert, kopiëren de huisdieren het gedrag van de baasjes. En die worden ook steeds luier en dikker. In de reclame worden honden en katten steeds meer neergezet als mensen, waardoor de eigenaar ze ook zo gaat behandelen.

Diabetes bij katten komt nu vijf keer zoveel voor als dertig jaar geleden. Een ruime meerderheid lijdt aan type 2 diabetes, volgens de Daily Telegraph komt dat type vooral bij oudere mensen voor.

Katten van het model Burmees hebben overigens drie keer zo vaak last van diabetes. Onderzoekers zeggen dat er wel iets aan preventie te doen is: schop je kat wat vaker naar buiten. Maar of de buren daar op zitten te wachten..

Bron: telegraaf.nl 

Lees ook:Huisdieren krijgen steeds meer menselijke kwalen
Lees ook:Huisdieren moeten Sonja-Bakkeren
Lees ook:Genen ontdekt die kans op diabetes vergroten
Lees ook:Kat verhoogt kans op eczeem
Lees ook:Oppassen voor wilde katten in Limburgse bos

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>