Ouders onderschatten drankgedrag van hun puber

Denk je te weten hoeveel je puberende zoon drinkt? De kans is groot dat je er ver naast zit. En dan in negatieve zin. Ouders blijken namelijk te onderschatten hoeveel en hoe vaak hun kinderen alcohol drinken.

Volgens kinderpsycholoog Haske van der Vorst, die volgende maand op dit onderwerp promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, hebben moeders wel beter in de gaten dan vaders. Kinderen zien scherper hoeveel hun ouders drinken, tenzij er sprake is van zwaar alcoholmisbruik.

Van der Vorst stelt in haar onderzoek, dat bijna alle jongeren in Nederland tegenwoordig drinken. Maar er zijn grote verschillen in de hoeveelheid drank die wordt genuttigd.

Jongens zin vooral geneigd om naar het glas te grijpen als ze een vader of beste vriend hebben die veel drinkt. Jonge meisjes en jongeren die ouders hebben die streng zijn op drankgebruik, worden vaker geheelonthouder of drinken slechts af en toe. Het drinkgedrag van oudere broers en zussen heeft minder invloed, aldus de promovenda.

Vorige week maakte de stichting Consument en Veiligheid nog bekend, dat het alcoholgebruik onder jongeren is verzesvoudigd in vijf jaar tijd. Jaarlijks komen honderden kinderen met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terecht.

Interessant in het onderzoek is de conclusie dat kinderen die thuis mogen drinken, ook buiten de deur steeds meer gaan drinken.

Het veelgehoorde, maar nog nauwelijks onderzochte advies om kinderen thuis te leren omgaan met drank, is dus misschien helemaal niet zo handig! Jongeren die eenmaal beginnen met drinken, heffen steeds vaker het glas heffen, zowel thuis als buitenshuis.

Heeft je kind ge geneugten van alcohol nog niet ontdekt? Mooi, dan kun je namelijk nog wél invloed uitoefenen op hun drinkgedrag.


Lees ook:Nederlander drinkt 1 glas alcohol per dag
Lees ook:Nederlander weten te weinig over alcohol
Lees ook:Flink zuipen is ‘cool’
Lees ook:Kinderen mogen drinken van ouders
Lees ook:‘Vroeg drinken is erfelijk’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>