Allergie voor exotisch voedsel duikt vaker op

Uitheemse
groenten, fruit en noten die nog maar sinds kort in onze supermarkten liggen,
zorgen steeds vaker voor heftige allergische reacties. Deze nieuwe vormen van
overgevoeligheid zijn met bestaande tests niet aan te tonen, zo blijkt uit
Nederlands onderzoek.


Vaak is onduidelijk wat een allergische reactie veroorzaakt heeft.
Hulpverleners en patiënten denken al snel aan een gangbare pinda- of
koemelkallergie.

Overgevoeligheid voor bijvoorbeeld jackfruit of cactusvijgen
ligt veel minder voor de hand omdat die producten veel minder bekend zijn.

Allergieën voor deze en andere nieuwe producten, zijn ook moeilijk aan te tonen
omdat er geen standaardtesten voor bestaan. Het is te risicovol om iemand
zomaar een product voor te schotelen en vervolgens te kijken wat er gebeurt.

De Nederlandse universiteit van Wageningen werkt daarom aan een nieuwe methode.
De onderzoekers vermengen een extract van het verdachte product met bewerkt
bloed van de patiënt om te zien of er een reactie optreedt.

Bij allergie reageert het immuunsysteem op de eiwitten die in een bepaald
product zitten. Reacties zijn zwelling van de lippen, moeilijk slikken,
hoesten, benauwdheid, buikpijn, huiduitslag en in het ergste geval een shock.

Jaarlijks overlijden er in Europa enkele mensen aan de gevolgen van zo'n shock.

 

Lees ook:‘Allergie voor cashewnoten ernstiger dan voor pinda’
Lees ook:Allergie voor gekookte aardappels ontdekt
Lees ook:Allergie voor hazelnoten sterk in opkomst
Lees ook:Pinda-allergie mogelijk te ‘genezen’
Lees ook:Bewusteloos na gebruik haarkleurmiddel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>