Gewone boterham blijft gezondste ontbijt

Wil je gezond ontbijten? Dan kun je volgens de Consumentenbond maar het best voor een gewone boterham kiezen. Cruesli’s bevatten te veel suiker en te veel verzadigd vet. De ontbijtproducten speciaal voor kinderen kun je maar beter gewoon snoep noemen, zoveel suiker zit erin!

De Consumentenbond testte ontbijtproducten als krokante muesli (beter bekend als cruesli), drinkontbijt en kinderontbijt. Bij de cruesli's kwam de bond niet eens tot een beste koop; in alle producten zit teveel verzadigd = (slecht) vet en suiker.

De cruesli's bevatten zoveel verzadigd vet dat geen enkel product onder de norm van het Voedingscentrum blijft. Ook barst de krokante muesli van het suiker. Van 'nature' zit er tot 7 procent suiker in, fabrikanten vullen dat aan tot wel 20 procent.

En dus volstaat geen enkel product als vervanger van de ouderwetse volkorenboterham, aldus de bond.

De ontbijtproducten voor kinderen mogen de naam 'ontbijtproduct' eigenlijk niet eens dragen, vindt de consumentenwaakhond. Van de onderzochte kinderontbijten spant de Kellogg's Smacks de kroon: die bestaat voor bijna de helft uit suiker, namelijk 47 procent.

De hoeveelheid vezels in de cruesli is wel in orde en komt ongeveer overeen met twee volkorenboterhammen, ook leveren ze genoeg energie. Dat doen drinkontbijten dan weer niet en die bevatten ook weinig vezels en veel suiker.

Het testpanel van de Consumentenbond vond wel vrijwel alle geteste producten lekker. Maar dat is met zo veel vet en suiker nauwelijks een verrassing te noemen!

Lees ook:Glutenvrije producten juist ongezonder
Lees ook:Veel verzadigd vet en zout in stamppot
Lees ook:Onderzoek onthult ware gelaat pindakaas
Lees ook:Lay’s lanceert chips tegen overgewicht
Lees ook:‘Supermarkten stimuleren gezond eten onvoldoende’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>