Hebben we wel of geen jodiumtekort?


Ruim 6 miljoen Nederlanders kampen met een jodiumtekort, meldde dagblad Spits
gisteren. Maar volgens het Voedingscentrum loopt het zo’n vaart niet.

Reumatoloog Richard Verheesen
van het Máxima Medisch centrum in Eindhoven luidde in Spits de noodklok. Hij noemt
het een ‘bevolkingsprobleem en echt onacceptabel voor een moderne samenleving.’

Verheesen baseert zijn
cijfers volgens Spits goeddeels op cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie
(WHO). Maar volgens het Voedingscentrum blijkt uit rapporten van de WHO en de
Gezondheidsraad juist dat de jodiumvoorziening in ons land voldoende is.


Het gerucht van het jodiumtekort komt volgens het Voedingscentrum niet uit de
lucht vallen. In een aantal Europese landen is de jodiumvoorziening laag en
mogelijk onvoldoende.

Ook in Nederland komt van nature weinig jodium voor in de
bodem en daarmee ook weinig in onze voeding. Daarom wordt in Nederland sinds de
vijftiger jaren jodium toegevoegd aan bakkers- en keukenzout. Dat betekent wel
dat het belangrijk is om voldoende brood te eten.

Naast brood zijn vis – waar van
nature jodium in zit – en JOZO-zout (keukenzout met extra jodium) de
belangrijkste jodiumleveranciers.

Straks meer over jodium

 

Bron: Spits en voedingscentrum.nl

Lees ook:Nederlander heeft geen jodiumtekort
Lees ook:Wat is jodium precies en wat doet het?
Lees ook:Jodium slikken niet verstandig
Lees ook:‘Risicogroepen beter waarschuwen voor te veel jodium’
Lees ook:Nederlanders krijgen nog steeds te veel zout binnen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hebben we wel of geen jodiumtekort?

  1. jan de koning

    Het gezondheidscentrum neemt m.i. wel erg snel en gemakkelijk afstand van de stelling dat we te weining jodium binnen krijgen.
    Jozo zout is bij de grootste kruidenier nauwelijks te vinden ,vervolgens blijft brood over als bron maar wordt er wel gecontroleerd of bakkers gejodeerd zout gebruiken ?. Als Appie hein een reden heeft om andere zoutleveranciers een prominente plaats in de schappen te geven (kostprijs ?) zou het ook wel eens zo kunnen zijn dat de bakkers dezelfde motieven hebben om ander zout te gebruiken?….

      /   Reply  / 
  2. Hans Jansen

    Wat een sensatiemaker die Verheesen. Zowel de gezondheidsraad als het RIVM zegt dat er geen jodiumtekort is, beetje onrust zaaien!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>