Te weinig peuters krijgen boter op hun boterham

Peuters en kleuters krijgen gemiddeld een minder vitamine D binnen dan eigenlijk zou moeten. Dat komt vooral doordat niet alle kinderen hun boterham met margarine of halvarine smeren, terwijl dat voor hen juist een belangrijker bron van vitamine D is.

Kinderen die dat wel doen halen gemiddeld genomen de aanbeveling voor vitamine D wel. Dit blijkt uit TNO onderzoek in opdracht van het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën naar het eetpatroon van bijna 1300 kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 6 jaar.

Slechts 19% van de kinderen krijgt altijd een met boter besmeerde boterham. Twee op de drie kinderen krijgen dat soms en 15% nooit. Margarine of halvarine uit een kuipje is onmisbaar voor kinderen in de groei. Het bevat veel goede onverzadigde vetten en weinig slechte verzadigde vetten. Ook is het een belangrijke bron van vitamine A en vitamine D.

Veel ouders zien halvarine en margarine als vet en dus slecht. Maar het is – zeker voor kinderen – belangrijk om goede vetten binnen te krijgen. Het besmeren van de boterham is daarvoor een hele eenvoudige manier.

De inname van vitamine D van peuters is gemiddeld lager dan de aanbeveling. Slechts 60% van de peuters gebruikt een supplement voor vitamine D.

Uit het TNO onderzoek blijkt dat peuters die altijd hun boterham besmeren de aanbeveling voor vitamine D gemiddeld gezien wel halen, in tegenstelling tot peuters die niet smeren. Voor hen is een aanvulling met bijvoorbeeld vitamine D druppeltjes essentieel.

Bron: Voorlichtingsbureau MVO

Lees ook:Boter op élke boterham
Lees ook:Kinderen op vetarm dieet gezet
Lees ook:Margarine op je brood verlaagt cholesterol
Lees ook:Peuters krijgen te weinig vet binnen
Lees ook:Nederlander laat gezonde voeding staan

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Te weinig peuters krijgen boter op hun boterham

 1. Monty5

  Dit is ook de schult van de berichten die steeds verschijnen over dat de jeugd en ook de volwassenen te dik zijn, de ouders denken dan dat boter dik maakt en laten het weg. Ook veel oudere jeugd en volwassenen doen geen boter op het brood omdat ze denken dat het slecht is. Dit wordt de mens aangepraat.

    /   Reply  / 
 2. LuNa

  Ik smeer meestal wel de broodjes van mijn kids met boter en beleg het dan. Gebruikte ook altijd extra vit D druppels in de winter (op advies van het consultatiebureau). Maar verder gebruik ik zelf geen boter op mijn brood (behalve bij hagelslag!). Ik vind boter vies ruiken en smaken.
  Verder komen mijn kids elke dag buiten ook als het bewolkt is (vit D opdoen) en bewegen elke dag goed. Alleen vitamine D van broodje boter..dat is niet nodig.

    /   Reply  / 
 3. jeske

  Ik pesonelijk vind dat de vitamine d druppels erg duur zijn . Ik geef ze mijn kinderen wel maar kan me eigen indenken dat mensen die het minder hebben ze laten staan.

    /   Reply  / 
 4. Ron

  Vitamine D is helemaal geen vitamine maar een secosteroïde. Deze stof propageren en toevoegen aan de voedselketen is waanzin en een belangrijke oorzaak van de huidige epidemie van chronische ziekten. Kinderen worden door deze propaganda van jongsafaan bevattelijk gemaakt met als gevolg astma, allergieën en erger (autisme, ADHD etc.). Eén op de vijf kinderen!!! (Bron: CBS)

  Zie http://bacteriality.com/2007/09/15/vitamind/#1

    /   Reply  / 
 5. N. van den Berg

  Weet het Voorlichtingsbureau MVO het verschil niet tussen boter en margarines of lijkt dit maar zo in dit artikel??
  Boter is gemaakt van koemelk en bevat ook vele korte verzadigde vetzuren die ook “minder ongezond” zijn dan andere verzadigde vetzuren. Echter : teveel vet is altijd ongezond; waar het ook uitbestaat!!!!

    /   Reply  / 
  1. MetaBool

   Natuurlijk weten ze dat maar al te goed! Het is de MVO juist te doen om verwarring tussen boter en margarine.

     /   Reply  / 
  2. Eiwiteter

   De wand van alle lichaamscellen is voor een groot deel vet. De samenstelling van dat vet wordt bepaald door het vet dat je eet. Celschade en veroudering ontstaat (o.a.) door oxidatie van de vetten in de celwand.

   Zet olie met veel meervoudig onverzadigd vetzuur maar eens op het aanrecht: binnen een dag is het ranzig. Zet kokosolie op het aanrecht en na een jaar is het nog goed.

   Margarine bevat veel te veel onverzadigd vet en vaak ook transvet. Niet doen dus. Neem ‘s ochtends een theelepeltje levertraan en je hebt al je omega 3 (en de goede) + vit. A + D binnen die je nodig hebt. Verder alles in verzadigd vet doen. Kokosolie kun je ook op je brood doen en je valt er nog eens van af ook (stimuleert de schildklier). Roomboter mag ook.

   Teveel vet is niet goed; teveel suiker is slechter.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>