Gezondere leefstijl blijft erg lastig

Uit Europees onderzoek mag dan blijken dat we in Nederland het best aan de dagelijkse norm van 2 stuks fruit en 200 gram groente per dag voldoen. Een écht gezonde leefstijl blijkt voor de meeste Nederlanders makkelijker gezegd dan gedaan!

Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde vandaag een steekproef onder 10.000 mensen waaruit blijkt dat de helft van de Nederlanders onvoldoende beweegt, ruim 1 op de 10 heeft ernstig overgewicht, 1 op de tien drinkt te veel alcohol en ruim een kwart rookt. We hebben dus nog een hele weg te gaan!

Er zit weinig verbetering in vergeleken met vorig jaar. Zo voldeed in 2009 ongeveer 56% aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Voor volwassenen is dat ongeveer een half uur bewegen per dag, 5 dagen per week. In de jaren ervoor was dat percentage hetzelfde.

Het aantal mensen met ernstig overgewicht blijft toenemen. Vooral het percentage mannen met ernstig overgewicht was sinds het begin van de waarneming niet eerder zo hoog. De uitkomsten voor matig overgewicht bij volwassenen van 20 jaar of ouder waren in 2009 nagenoeg gelijk aan die van 2008: 4 op de 10 mannen en 3 op de 10 vrouwen hebben matig overgewicht. 

Ook overmatig alcoholgebruik neemt niet af, maar lijkt wel te stagneren. Een op de 10 Nederlanders wordt gerekend tot de zware drinkers: zij drinken minimaal één dag in de week minstens 6 glazen alcohol. Onder jongeren is 1 op de 8 een zware drinker.  

Bij vrouwen daalt het aantal rokers boven de 25 jaar licht. Van alle vrouwen rookt 23%. Bij mannen ligt dat percentage op 31. Positief is dat er over de laatste 10 jaar gezien in het algemeen sprake is van een licht dalende tendens in het percentage rokers onder mannen en vrouwen.

Lees ook:We zijn in 2006 niet gezonder gaan leven
Lees ook:Hoera! We leven gezonder!
Lees ook:Nederlanders leven niet gezonder
Lees ook:Relatief weinig Nederlanders met ernstig overgewicht
Lees ook:Gezond leven blijkt moeilijker dan gedacht

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gezondere leefstijl blijft erg lastig

  1. MetaBool

    Het is naïef om te veronderstellen dat je met twee stuks fruit en twee ons groente per dag gezond leeft. Daar komt veel meer bij kijken. Volgens diezelfde normen moet onze voeding namelijk vetarm en koolhydraat zijn, een onevenwichtigheid die voor een groot deel verantwoordelijk is voor de toename van overgewicht. Er wordt onvoldoende aandacht besteedt aan volwaardig voedsel, dat zo min mogelijk industriële bewerking heeft ondergaan. De jaarprijzen van het Voedingscentrum gaan naar (doorgaans industriële) producten gaan die op zijn best iets minder slecht voor je gezondheid zijn dan vergelijkbare producten. Hetzelfde geldt voor die stompzinnige logo’s, die alleen bedoeld zijn om de fabrikanten van A-merken een hogere omzet te bezorgen.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: ‘Stop met zeuren over gezond leven’ | Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>