Nederlandse kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool zijn een stuk minder fit dan hun leeftijdsgenootjes van 30 jaar geleden. Op een fitheidstest die ook in 1980 werd afgenomen scoorden ruim 2.000 kinderen veel slechter op alle fronten.
Zelfs als de kinderen met overgewicht niet worden meegeteld, blijken de ‘gezonde’ kinderen van nu niet opgewassen tegen de kinderen van toen.
Dat blijkt uit promotieonderzoek van Dorine Collard waarop zij vandaag promoveert aan VU medisch centrum in Amsterdam.
Voor haar onderzoek naar een lesprogramma ter preventie van blessures onder kinderen, namen Collard en haar collega’s een fitheidstest af onder ruim 2.000 schoolkinderen.
Bij de kinderen werd kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie gemeten. Precies diezelfde test was al eens afgenomen in 1980, onder ruim 2.500 schoolkinderen in dezelfde leeftijd, van 10 tot 12 jaar.
De kinderen van nu blijken deze test veel minder goed af te leggen dan toen. Zij scoren slechter op kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie (motorische vaardigheden). Er zijn tegenwoordig aanzienlijk meer kinderen met overgewicht dan toen, maar zelfs als die niet werden meegerekend, bleef er een groot verschil bestaan.
De exacte reden van dit fitheidsverlies is niet onderzocht, omdat het oorspronkelijke onderzoek van Collard gaat over sport- en spelblessures bij kinderen.
Volgens Collard pleiten de resultaten uit het onderzoek voor meer aandacht voor sporten en bewegen op de basisschool. ‘Het is belangrijk dat kinderen leren bewegen. Kinderen zouden tijdens de gymlessen vaardigheden zoals kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie moeten verbeteren.’
Bron: VUmc
Lees ook:Ouderen fitter na bezoek aan speeltuin
Lees ook:Onhandige kinderen worden dikker
Lees ook:Fabrikant: Power Balance bandje werkt niet!
Lees ook:Wetenschappelijk onderzoek: ‘Power Balance werkt niet’
Lees ook:Joggen beter dan wandelen