Eet-vis-wijzer voor gezonde én duurzame vis

Er was al de Viswijzer die je vertelt welke vis je met een gerust hart kunt eten en welke je beter kunt mijden omdat de vissoort met uitsterven wordt bedreigd. Maar is die verantwoorde vis ook gezond? Dat vertelt de Viswijzer je niet, vindt het wetenschappelijke blad EOS. En dus lanceert het maandblad de eet-vis-wijzer die zich meer richt op de vraag hoe gezond de vis is.

De eet-vis-wijzer – ik had persoonlijk een andere naam bedacht – rekent voor welke vissen veel of weinig dioxines, zware metalen, medicijnresten of pesticiden bevatten.

Op basis daarvan hebben 11 vissoorten het predicaat ´gezond´ gekregen, waaronder Aziatische garnalen en zeebrasem. Soorten die in de Viswijzer worden afgeraden omdat ze worden bedreigd door overvissing.

Het eten van haring, makreel en garnalen uit de Noordzee is daarentegen volgens de Viswijzer een goede keus, maar volgens de concurrent kun je deze vissoorten maar beter niet te vaak eten.

Het Voedingscentrum zegt in de Volkskrant niet zo gelukkig te zijn met de eet-vis-wijzer, omdat deze alleen rekening houdt met de ongezonde en niet met de gezond stoffen in vis, zoals de omega 3-vetzuren.

Ook Stichting De Noordzee, de drijvende kracht achter de Viswijzer, is niet gelukkig met de nieuwe variant. Dat is natuurlijk niet zo gek. Mede door de naam van de nieuwe wijzer, die wel erg veel lijkt op de bestaande Viswijzer, wordt het er voor de consument allemaal niet duidelijker op.

Bovendien stelt de stichting dat het steeds beter gaat met de hoeveelheid giftige stoffen in zeeën en oceanen, maar dat de kans op uitsterven nog steeds toe neemt.

Dat kan wel zo zijn, maar ik denk dat de consument vóór alles een lekker en gezond visje wilt eten. Dus wat dat betreft is die eet-vis-wijzer nog zo gek niet.

Lees ook:Smeer jij plastic op je lijf?
Lees ook:Voedingscentrum lanceert Eet Wijzer App
Lees ook:We eten meer vis
Lees ook:Tilapia ongezonder dan hamburger?
Lees ook:Pas op voor bacteriën in vis uit Azië

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>