Blaasontsteking blijft goed te behandelen met antibiotica

De bacterie die blaasontsteking en andere urineweginfecties veroorzaakt, is de afgelopen 5 jaar wereldwijd steeds minder gevoelig geworden voor antibiotica. Maar niet in Nederland.

Dit komt doordat Nederlandse huisartsen de richtlijnen voor de behandeling van blaasontsteking goed naleven, zo blijkt uit een onderzoek van het Nivel en Maastricht Universitair Medisch Centrum in The Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Blaasontsteking en andere urineweginfecties behoren tot de meest voorkomende infecties in de huisartsenpraktijk. Vooral voor vrouwen een bekend probleem.

De infecties worden vaak behandeld met antibiotica, maar de bacterie Escherichia coli – die de meeste ontstekingen veroorzaakt – blijkt daartegen wereldwijd steeds vaker resistent.

Opmerkelijk is dat in Nederland de afgelopen 5 jaar de resistentie van de bacterie tegen het meest voorgeschreven antibioticum bij vrouwen niet is toegenomen.

‘Dit is goed nieuws voor vrouwen, bij wie urineweginfecties ruim vijf maal zo vaak voorkomen als bij mannen’, zegt epidemioloog en huisarts Gé Donker. ‘Goed opvolgen van de instructies en de antibioticakuur afmaken, óók als de klachten al over zijn, is belangrijk om toename van resistentie te voorkomen.’

Bron: Nivel

Lees ook:‘Te vaak antibiotica bij blaasontsteking’
Lees ook:Labyrint over antibioticaresistentie
Lees ook:Meer patiënten vanwege soa naar de huisarts
Lees ook:‘Cranberrysap voorkomt geen blaasontsteking’
Lees ook:Hoe ‘goed’ veeg jij je billen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>