Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet geen aanleiding om het eten van kippenvlees te ontraden dan wel kip uit de handel te nemen, ondanks het gegeven dat ESBL-producerende bacteriën zijn aangetroffen bij rauw kippenvlees in winkels. Dat schrijft het instituut op zijn website. ‘Als de geldende keukenhygiëne in acht wordt genomen kunnen vlees en eieren veilig gegeten worden.’
Tijdens het slachten van dieren kunnen ESBL-producerende bacteriën de buitenkant van het vlees besmetten. Het vlees moet door en door worden verhit, zodat alle bacteriën dood gaan.
Verder is het belangrijk om rauw kippenvlees en het daarvoor gebruikte keukengerei niet in aanraking te laten komen met andere etenswaren. Het vlees moet gekoeld bewaard worden. Dit vermindert de groei van bacteriën.
Het RIVM zal een tweede deskundigenberaad bijeen roepen om de meest recente inzichten op het gebied van ESBL te bespreken. In het voorjaar vond het eerste deskundigenberaad over ESBL plaats.
Afgelopen week werd bekend dat er voor het eerst in Nederland iemand is overleden na besmetting met de ESBL-bacterie.
Bron: RIVM
Lees ook:Nederlander overlijdt door ESBL-bacterie
Lees ook:Biologische kip bevat minder ESBL
Lees ook:Experts waarschuwen voor opkomst ‘Superbacterie’
Lees ook:Pas op met besmet kalfs- en rundvlees
Lees ook:Grote zorgen om bacterie in kippenvlees