Placebo-effect versnelt genezing

In iedere medische behandeling treedt een placebo-effect op. In onderzoek wordt dit meestal als ruis of storende factor gezien. Maar volgens hoogleraar gezondheidspsychologie Jozien Bensing kan het placebo-effect er juist voor zorgen dat patiënten sneller genezen.

De verwachtingen die patiënten hebben van de behandeling en hun emoties spelen daarin een belangrijke rol. Als een dokter bijvoorbeeld zijn hand op het hoofd legt van een patiëntje met koorts en het patiëntje knapt vervolgens op, dan zal die koele hand een volgende keer positieve associaties met genezing oproepen en zo het herstel bevorderen.

Voor een optimaal placebo-effect is het volgens Bensing belangrijk dat patiënten verwachten dat een behandeling soelaas biedt en stress en angst worden verminderd.

‘Het placebo-effect komt niet zozeer door een neppil of nepbehandeling, maar wordt gegenereerd door hoe een behandeling wordt aangeboden. De communicatie in de spreekkamer speelt daarbij een belangrijke rol. Het ritueel van de behandeling, de verwachtingen en emoties van een patiënt en hoe een arts daarmee omgaat, hebben een effect op die patiënt. Dit kun je optimaliseren en aanwenden om het herstel te bevorderen.’

Bron: Nivel

Lees ook:Labyrint: het helende effect van de placebo
Lees ook:Miljoenste bezoek CliniClowns in Wilhelmina Kinderziekenhuis
Lees ook:Helft Amerikaanse artsen schrijft neppil voor
Lees ook:Universiteit Twente start onderzoek effect mindfulness
Lees ook:Dieetpillen hebben een placebo-effect

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>