Geestelijke handicap vaak niet erfelijk

Hoe kan het dat 2 gezonde ouders een geestelijk gehandicapt kind krijgen? Tot nu toe werd aangenomen dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt, maar dat blijkt in veel gevallen niet het geval.

Bij veel baby’s is een spontane verandering in de genen van de eicel of zaadcel van de ouders de oorzaak van de verstandelijke handicap. Dat blijkt uit onderzoek van UMC St. Radboud in Nijmegen waarover het actualiteitenprogramma Nieuwsuur gisteravond berichtte.

De conclusie is belangrijk voor ouders, die vaak uit angst voor nog een kind met een geestelijke handicap afzien van een nieuwe zwangerschap. Dit onderzoek kan een deel van de onzekerheid wegnemen. De mutatie kan immers bij iedereen voorkomen, ook bij kerngezonde ouders.

De wetenschappers deden hun ontdekking toen zij van 10 geestelijk gehandicapte kinderen en hun ouders alle 20.000 genen naast elkaar legden. Bij 6 kinderen werden 2 afwijkende genen ontdekt die volgens de onderzoekers zeer waarschijnlijk tot de verstandelijke afwijking hebben geleid.

Circa 300.000 Nederlanders (2% van de bevolking) heeft een geestelijke beperking. Vergeleken met hun gezonde leeftijdgenoten blijven kinderen met een verstandelijke handicap achter in hun ontwikkeling.

Bron: Nieuwsuur

Lees ook:Zwakke plek in DNA leidt tot verstandelijke handicap
Lees ook:Dun zijn is vaak genetisch bepaald
Lees ook:Ook in België wordt groei gehandicapte kinderen geremd
Lees ook:Schizofrenie op te sporen via oogbewegingen
Lees ook:Kinderen massaal in therapie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>