Wat doet ons brein als we slapen?

Wat doet ons brein als we slapen? Niets noemenswaardigs, dachten wetenschappers langer tijd. Maar recent onderzoek toont aan dat onze hersenen voortdurend actief zijn. Ook als je aan het dagdromen bent, slapend in bed ligt of onder narcose bent. Sterker nog: het brein verkwanselt de meeste energie aan niets doen.  Het wekelijkse wetenschappelijke tv-programma Labyrint besteedt hier vanavond aandacht aan.

De voortdurende achtergrondactiviteit van het brein blijkt plaats te vinden in een aantal wel omschreven hersengebieden, die bij elkaar het ‘default brein’ worden genoemd. Sommige wetenschappers noemen het zelfs een nieuw orgaan in het brein.

Dat zogeheten rustbrein zou onder meer een kritische rol spelen bij het plannen van toekomstige activiteiten, en het verwerken van herinneringen.

Daarnaast zijn er vermoedens dat ziektes als Alzheimer, schizofrenie, depressie, ADHD en autisme te maken hebben met een afwijkende bedrading in deze hersengebieden.

Het tv-programma duikt ook in de wereld van meditatie. Meditatie wordt steeds populairder, met name de verwesterde variant Mindfulness. Ook in de wetenschap stort zich op Mindfulness, men wil weten of het werkelijk effect heeft op ons brein.

Onderzoek van Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, wijst uit dat een therapie gebaseerd op Mindfulness een goede behandeling kan zijn voor ernstige depressie. Speckens denkt dat meditatie mogelijk zelfs een alternatief kan zijn voor anti-depressiva.

Dinsdag 7 december in Labyrint: ‘Het geheime leven van ons brein’ om 21:25 op Nederland 2

Lees ook:Mindfulness effectief bij depressie
Lees ook:Morgen in Labyrint: Daten met je DNA?
Lees ook:Labyrint: Over storingen in de hersenen
Lees ook:Mooi van binnen = mooi van buiten!
Lees ook:Wat maakt jou rustig stofzuigen of yoga?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>