Taugé lijkt nu echt de bron van de EHEC-infectie

Op de taugé van een biologische boer in het Duitse Nedersaken is vrijdag de beruchte EHEC-bacterie aangetroffen die in Duitsland al aan zeker 32 mensen het leven heeft gekost. Het bedrijf in Biennenbüttel lag al enkele dagen onder verdenking.

Daarmee lijkt de bron van de EHEC-infectie nu eindelijk gevonden. De Duitse autoriteiten hebben vrijdagmiddag direct laten weten dat komkommer, tomaten en sla gewoon weer gegeten kunnen worden. Rusland heeft toegezegd dat ze het invoerverbod van groenten uit de EU-landen zal opheffen.

Taugé is erg gevoelig voor bacteriën. Levensmiddelen-microbioloog Wilma Hazeleger van Wageningen University: ‘Dat komt door de teeltwijze van deze kiemgroente. De taugézaden worden geweekt in een waterbed bij een hoge temperatuur; precies de omstandigheden waar bacteriën dol op zijn. Taugé kan dus hoge concentraties bacteriën bevatten. De meeste zijn trouwens niet ziekteverwekkend’.

Volgens Hazeleger is er geen reden voor paniek en kunnen kiemgroenten gewoon gegeten worden. ‘Alleen is het verstandig om de taugé even te blancheren, dan zijn de bacteriën dood.’

Bron: Blik op Nieuws

Lees ook:Voedingscentrum: taugé in Nederland is veilig
Lees ook:Eerste monsters taugé bevatten geen EHEC
Lees ook:EHEC-infectie: het is de taugé!
Lees ook:nVWA onderzoekt taugé op EHEC
Lees ook:‘Verkeerde’ type EHEC gevonden op Nederlandse groente

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>