Muggenplaag komt eraan

Nederland kan zich opmaken voor een muggenplaag. Dat voorspelt Piet Verdonschot, onderzoeker bij Alterra, onderdeel van de universiteit van Wageningen. Oorzaak is het extreem natte weer in juli en de stijgende temperatuur deze week.

Die twee factoren vormen uitstekende omstandigheden voor steekmuggen om zich te vermenigvuldigen. Nu zijn muggen vervelend, maar over het algemeen niet gevaarlijk. Toch duiken er de laatste jaren steeds meer exotische soorten op – zoals de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse rots-poelmug en de Gele koortsmug – met alle mogelijke risico’s van dien.

Deze muggen kunnen namelijk ziekteverwekkende virussen of parasieten bij zich dragen. Gelukkig zijn dergelijke exotische muggen nog nooit in Nederland aangetroffen. Maar dat willen we natuurlijk ook liever voorkomen. Daarom worden exotische muggen actief bestreden om te voorkomen dat ze zich in ons land vestigen.

Eind juli werden op een industrieterrein in Weert nog enkele Amerikaanse rots-poelmuggen aangetroffen bij een importeur van gebruikte banden. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit startte direct in samenwerking met het Kenniscentrum Dierplagen met de bestrijding van de exotische muggen. Twee weken eerder werden bij een vergelijkbaar bedrijf in Oss de Aziatische tijgermug gevonden.

De muggenplaag die ons nu te wachten staat zal vooral voor veel jeuk gaan zorgen. Maar je kunt zelf al het een en ander doen om overlast te voorkomen. Zoals het omkiepen van schotels onder bloempotten, emmers en regentonnen en het openmaken van verstopte afvoeren van dakgoten en platte daken. Daarmee dood je de larven van muggen die in het water leven.

Zorg er verder voor dat je in de ochtend en schemering deuren en ramen gesloten houdt, want juist dan zoeken de muggen een weg naar binnen.

Bron: Friesch Dagblad

Lees ook:Bestrijding tijgermug in Brabant geslaagd
Lees ook:Ow jee…..Tijgermug ook aangetroffen in Almere
Lees ook:OMG! Gelekoortsmuggen aangetroffen op Schiphol!
Lees ook:Tijgermuggen in Oss
Lees ook:Exotische mug aangetroffen in Brabant

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Muggenplaag komt eraan

 1. Kennis

  zeer vervelend de muggen!

  heeft iemand ervaring gehad met citronella armbanden?

    /   Reply  / 
 2. Anja

  Wij hebben de regentonnen geleegd, vanaf wanneer kunnen wij ze weer terugzetten? Dus tot wanneer zijn deze maatregelen nodig?

    /   Reply  / 
 3. Jeanette

  Van het zomer in Italie geweest, adriatische kust, je zou er een muggen fobie aan over houden zo erg!!

    /   Reply  / 
 4. jantine

  Joh,er zijn zoveel muggen, ze steken zelfs in me schaamlippen, dat jeukt pas.

    /   Reply  / 
 5. koolhydraten dieet

  Gelukkig gaan we weer richting de winter, betekent geen jeuk meer :-)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>