Nederlander laat gezonde voeding staan

Veel Nederlanders eten nog steeds te weinig fruit, groente, vis en vezel en voldoen daardoor niet aan de richtlijnen goede voeding. We krijgen daardoor te veel slechte vetten binnen én te weinig vitaminen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de eetgewoonten van de Nederlandse bevolking, de zogeheten Voedselconsumptiepeiling. Hiervoor is tussen 2007 en 2010 in kaart gebracht wat kinderen en volwassenen consumeren.

Positief is dat we minder transvetzuren binnen krijgen, de allerslechtste vetten die er zijn. Maar dat hebben we vooral te danken aan de voedingsindustrie die transvetten massaal uit margarine, koek en croissants hebben gehaald.

Maar het verdere beeld stemt niet blij: slechts 1 tot 2% van de kinderen tot 7 jaar eet voldoende groente; bij volwassen is dat maximaal 14%. Ook de fruitconsumptie ligt ver onder de aanbevolen hoeveelheid: afhankelijk van de leeftijdsgroep 3 tot 26%.

De aanbeveling om twee keer per week vis te eten wordt door verreweg de meeste Nederlanders niet gehaald. En slechts 8 tot 14% van de bevolking (afhankelijk van leeftijdsgroep) voldoet aan de aanbeveling voor verzadigde vetzuren.

Uit de peiling onder ruim 3.800 mensen blijkt ook dat een deel van de bevolking minder vitamines binnen krijgt dan wordt aanbevolen. Het gaat vooral om vitamine A, B1, C en E, magnesium, kalium en zink. Onderzoek is nodig naar de effecten hiervan op de gezondheid.

Verder wordt het advies aan specifieke leeftijdsgroepen voor hogere innames van foliumzuur (voor vrouwen die zwanger willen worden), vitamine D (voor senioren), ijzer (voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd) en calcium (voor adolescenten) lang niet altijd opgevolgd.

Het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid willen de resultaten van het onderzoek gebruiken om de voorlichting over gezonde voeding aan te passen.

Bron: RIVM

 

Lees ook:Belgische Gezondheidsraad: eet meer vitamine C
Lees ook:Te weinig peuters krijgen boter op hun boterham
Lees ook:We eten meer vis, maar nog niet genoeg
Lees ook:Jonge mensen eten nog niet genoeg vis
Lees ook:Grootschalig onderzoek naar de bof

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nederlander laat gezonde voeding staan

 1. Ellie

  het is een leugen dat de transvetten uit veel dingen gehaald zijn,

  is nog overal in te vinden, onder de noemer,b.v. verharde plantaardige olien, en gehydrogeneerde,
  zit in koek, chips, alle margarines/halvarines, en nog vele voeding, ook kant en klaar.

  gezonder zijn : Olijfolie, kokosolie ( ook goed b.v. voor de huid, en nog vele toepassingen) en roomboter
  zitten geen transvetten in

  info: “Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?”
  -Becelmythe
  -natuurdietisten( Fontein.com)
  -Kokosolie/vet

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>