‘Werkzaamheid griepremmer Tamiflu niet bewezen’

Beschermt het bekendste anti-griepmiddel Tamiflu nu wel of niet tegen ernstige complicaties van de griep? Niemand kan het zeggen, want de fabrikant van het middel, Roche, weigert om de benodigde onderzoeksgegevens beschikbaar te stellen.

De Cochrane Collaboration, een internationale groep onderzoekers die op een systematische manier wetenschappelijke gegevens over een medische behandeling bijeen zoekt en kritisch vaststelt welk wetenschappelijk bewijs er is, lukt het daarom niet om een oordeel te vellen over Tamiflu (stofnaam: oseltamivir).

Tamiflu wordt vaak voorgeschreven aan grieppatiënten die met complicaties in het ziekenhuis belanden. Tijdens de Mexiaanse grieppandemie in 2009 kocht Nederland miljoenen doses Tamiflu, die achteraf overigens niet nodig bleken.

Het idee was dat Tamiflu de verspreiding van het virus zou vertragen en dat patiënten minder ernstig ziek worden. Dat idee was overigens gebaseerd op een publicatie waarin ruim 3.500 patiënten die aan tien onderzoeken naar Tamiflu meededen werden samengevoegd. Gezonde mensen die de griep kregen, kregen ruim de helft minder longontstekingen als ze Tamiflu kregen. Bij kwetsbare mensen was de afname eenderde.

Maar de studie ligt onder vuur bij de Cochrane-onderzoekers, omdat hij in de eerste plaats door Roche zelf betaald werd en de onderzoekers bovendien bijna allemaal werkzaam waren bij de geneesmiddelenfabrikant. En zeven van de tien studies waren ook nog eens nooit  gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Roche beloofde onderzoeksgegevens aan te leveren, maar deed dat slechts voor een deel. En dus blijft het voor de onderzoekers onmogelijk om een duidelijke conclusie te trekken over de werkzaamheid van Tamiflu. Sterker nog, de inmiddels 3 jaar durende studie van ruim 24.000 pagina’s heeft alleen maar nieuwe vragen opgeroepen.

Toch vreemd dat een bedrijf niet gedwongen kan worden om – zelfs nadat het medicijn is toegelaten tot de geneesmiddelenmarkt – bewijzen op tafel te leggen dat een medicijn werkt! Dat is toch wel het minste dat je mag verwachten.

Bron: NRC

Lees ook:‘Twijfel over het nut van Tamiflu’
Lees ook:Japan waarschuwt voor Tamiflu wegens zelfmoorden
Lees ook:Griepmedicijnen kunnen gedragsstoornissen veroorzaken
Lees ook:Tamiflu kan kans op beroerte vergroten
Lees ook:Nieuwe fase van griepbehandeling in aantocht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>