Weg vrij voor honderden extra studenten geneeskunde

De komende jaren zullen er enkele honderden extra artsen, medisch specialisten, verpleegkundig specialisten en physician assistants opgeleid worden. Dat heeft de ministerraad gisteren besloten op advies van minister Schippers van Volksgezondheid. Daarmee moet de toenemende vraag naar zorg in de toekomst opgevangen worden.

In het Regeerakkoord is afgesproken dat er in 2025 tegemoet gekomen moet worden aan de vraag naar 25% meer artsen. De nu gepresenteerde maatregelen betekenen voor de onderwijs- en zorginstellingen dat het aantal bekostigde opleidingsplaatsen stijgt met ruim 800 plaatsen.

Komend studiejaar kunnen al 200 extra jongens en meisjes aan de studie geneeskunde beginnen. De verplichte loting voor de opleiding geneeskunde – de zogeheten numerus fixus – wordt afgeschaft. In plaats daarvan komt er decentrale selectie. Zo wordt de kans groter dat zeer gemotiveerde en geschikte studenten de opleiding kunnen volgen.

Op dit moment mogen universiteiten 50% van hun studenten ook al selecteren via decentrale selectie. Dat betekent dat zij studenten vragen om een soort van sollicitatiebrief te schrijven waarin zij de universiteit moeten overtuigen waarom zij voor hen moet kiezen.

Wie deze selectie door is, zal nog aantal toetsen of opdrachten moeten maken. De precieze procedure hangt af van de universiteit. Tot nu toe was het zo dat wie aan decentrale selectie meedoet, maar niet wordt toegelaten, vervolgens toch nog meedoet met de centrale lotingprocedure. Maar met ingang van komend studiejaar vervalt die loting dus.

De overheid bekostigt 3050 plaatsen voor studenten geneeskunde, maar het staat instellingen vrij om meer medisch studenten aan te nemen.

Bron: Rijksoverheid.nl

Lees ook:Voorlopig geen numerus fixus voor geneeskunde
Lees ook:Ineens wil iedereen verpleegster worden
Lees ook:Numerus fixus weg: iedereen mag arts worden!
Lees ook:Tekort maag-darm-leverartsen dreigt
Lees ook:Shocking: Een derde van de studenten aan de XTC

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>