Wat zit er in een ei?

Bij Pasen hoort een ei. Een vers gekookt ei, geschilderd of gewoon kaal. Maar wat zit er eigenlijk in een ei en is elke dag een ei (of meer) wel gezond?

Eieren zijn rijk aan eiwitten en vitamines, zoals vitamine A, B11, B12, D en E. Daarnaast bevat het ook mineralen, zoals ijzer, fosfor en seleen.

Cholesterol heeft een slechte naam, maar dat is niet helemaal terecht. Cholesterol is stof die van nature in het lichaam voorkomt. Daarnaast wordt een klein deel (ongeveer eenderde) door het lichaam uit voedsel opgenomen.

Cholesterol speelt een belangrijke rol in het dagelijks functioneren van je lichaam. Het is nodig voor de opbouw van lichaamscellen, de productie van hormonen en het speelt een belangrijke rol in de spijsvertering.

Een te hoog cholesterolgehalte verhoogt echter de kans op hart- en vaatziekten. De belangrijkste oorzaken van een te hoog cholesterol zijn ongezond eten (vooral verzadigde vetten), roken en weinig bewegen. Voeding speelt slechts een kleine rol.

Vandaar dat het Voedingscentrum stelt dat drie eieren per week prima in een gevarieerd eetpatroon passen. Als je met Pasen een keer wat meer eieren eet, kan dat helemaal geen kwaad. Zolang je er maar geen gewoonte van maakt.

Tot slot nog: gemiddeld zitten er zo’n 80 kilocalorieën in een ei.

Bron: Voedingscentrum

Lees ook:Dagelijks een ei is gezond én goed voor de lijn
Lees ook:‘Twee eieren per dag mag’
Lees ook:Darm speelt grote rol bij reguleren cholesterol in bloed
Lees ook:Mediterraan eten goed voor je cholesterol
Lees ook:Boter op élke boterham

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Wat zit er in een ei?

  1. Janneke

    Ik ben het helemaal eens met de stelling dat ongezond eten slecht is voor hart- en bloedvaten. Ik bemerk echter een tegenstelling in jullie opmerking dat een van de belangrijkste oorzaken van een te hoog cholesterol ongezond eten is, terwijl jullie aan de andere kant beweren dat voeding slechts een kleine rol speelt.

      /   Reply  / 
  2. Fitness

    Cholesterol zit vooral in eigeel, dus als je veel ei eet, laat dan af en toe het geel liggen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>