‘Extra vitamine D verlaagt de bloeddruk’

Het slikken van vitamine D-supplementen tijdens de wintermaanden kan mogelijk helpen om hoge bloeddruk te verlagen. Dat stellen Deense wetenschappers.

Vitamine D is belangrijk om veel redenen. Omdat het zorgt voor sterke botten en een goede weerstand, maar ook omdat een vitamine D-tekort in verband wordt gebracht met verschillende ziekten, waaronder kanker, depressie, diabetes en Multiple Sclerose (MS).

Hoewel de vitamine voorkomt in voedingsmiddelen zoals margarine en vette vis, wordt de meeste vitamine D door ons lichaam aangemaakt onder invloed van (zon)licht. Uit onderzoek is gebleken dat veel Europeanen te weinig vitamine D hebben, vooral tijdens de wintermaanden als de zon minder schijnt.

Vitamine D wordt ook in verband gebracht met hoge bloeddruk, maar tot nu toe was er geen direct bewijs van de voordelen van het toedienen van vitamine D supplementen aan patiënten met een hoge bloeddruk.

Een groep Deense wetenschappers heeft nu aangetoond dat het slikken van extra vitamine D tijdens de winter kan helpen om de bloeddruk te verlagen bij patiënten met een hoge bloeddruk en een laag vitamine D-gehalte in het lichaam.

De gezondheidstoestand van de patiënten die supplementen slikten, was flink verbeterd vergeleken met degenen die een placebo kregen. Zo was bij de patiënten die vitamine D kregen toegediend, zowel de bloeddruk rond het hart als die rond de hoofdslagader aanzienlijk afgenomen.

Hoofdonderzoeker Dr Thomas Larsen: ‘De meerderheid van de Europeanen heeft waarschijnlijk een vitamine D-tekort. Een groot deel van hen zal ook last hebben van een te hoge bloeddruk. De resultaten van ons onderzoek tonen aan dat patiënten met een gebrek aan vitamine D hun bloeddruk in toom kunnen houden door supplementen in te nemen. Zeker tijdens de wintermaanden.’

Larsen benadrukt echter dat het aantal deelnemers aan de studie beperkt (112, van wie er 92 een laag vitamine D-gehalte hadden) was, de resultaten zullen daarom nog bevestigd moeten worden in een grotere studie.

Bron: Science Daily

Lees ook:‘Vitamine D laat bloeddruk dalen’
Lees ook:‘Vitamine D voorkomt verkoudheid niet’
Lees ook:Zwangere vrouwen hebben een tekort aan vitamine D
Lees ook:Corticosteroïden vergroten kans op tekort aan vitamine D
Lees ook:‘Antioxidanten goed voor vruchtbaarheid man’

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Extra vitamine D verlaagt de bloeddruk’

  1. Peter

    Eerst maar afwachten wat het resultaat is wanneer het onderzoek bij een grotere groep mensen wordt gedaan. Ben erg nieuwsgierig wat hiervan de testresultaten zullen zijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>