Kans op hiv-besmetting Medisch Centrum Biltstraat

Medisch Centrum Biltstraat (MCB) in Utrecht roept patiënten op om bloed te laten onderzoeken. Door gebrekkige hygiëne kunnen patiënten in de periode 9 januari tot 28 maart 2012 besmet zijn geraakt met de virusinfecties hepatitis B, hepatitis C en Hiv.

In het Medisch Centrum Biltstraat worden verschillende medische operaties uitgevoerd. Bij deze operaties worden instrumenten gebruikt die in het MCB zelf worden gereinigd en gesteriliseerd (verhit, zodat alle virussen en bacteriën doodgaan).

Bij een controle van dit proces door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is gebleken dat dit reinigen en steriliseren in de periode 9 januari tot 28 maart 2012  mogelijk niet volledig volgens de voorschriften is gebeurd.

Als het reinigen en steriliseren niet altijd aan alle eisen heeft voldaan, is er een zeer kleine kans dat patiënten een bloed overdraagbare ziekte, zoals hepatitis B, hepatitis C en Hiv, hebben opgelopen.

Daarom worden uit zorgvuldigheid bepaalde groepen patiënten die tussen 9 januari en 28 maart 2012 in het Medisch Centrum Biltstraat een ingreep hebben ondergaan, aangeboden om bloedonderzoek te laten doen.

De betreffende patiënten worden door het MCB zelf of via huisarts benaderd met de vraag om bij het UMC Utrecht bloed af te laten nemen.

Hoewel het risico op besmetting zeer klein is, adviseert de kliniek om patiënten die voor het bloedonderzoek worden opgeroepen om eventuele overdracht van het virus naar anderen te voorkomen door veilige seks te hebben en geen borstvoeding te geven totdat alle uitslagen bekend zijn.

Inmiddels is het reinigings-, desinfectie en sterilisatieproces aangepast aan alle gestelde eisen. Er is nieuwe apparatuur aangeschaft en de sterilisatie gebeurt momenteel in een andere instelling. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het herziene proces onlangs goedgekeurd en blijft het controleren op de uitvoering. De Inspectie Gezondheidszorg blijft ook dit onderzoek volgen.

Bron: MCB

Lees ook:Inspectie sluit OK’s Utrechtse kliniek
Lees ook:Utrechtse kliniek mag weer opereren
Lees ook:Weer operatiekamers gesloten
Lees ook:‘Hepatitis B moet in rijksvaccinatieprogramma’
Lees ook:Eén op de tien prikincidenten leidt tot besmetting

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>