D66: elke Nederlander automatisch orgaandonor

Nooit eerder was er een meerderheid in de Tweede Kamer te vinden voor een donorsysteem waarbij elke Nederlander automatisch orgaandonor is en mensen die dat niet willen dat zelf moeten aangeven. Maar D66 gaat het komende week opnieuw proberen.

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) gaat namelijk een initiatiefwet indienen die het tekort aan orgaandonoren moet helpen oplossen.

Op dit moment moet iedereen (van 12 jaar en ouder) die orgaandonor wil zijn, zichzelf registreren. En dat doet niet iedereen. Dat heeft tot gevolg dat van slechts een dikke  5 miljoen Nederlanders bekend is wat hun wens is.

Ruim 3 miljoen van hen heeft zich als orgaandonor laten registreren. De overige 2 miljoen wil geen donor zijn of laat de keuze over aan de nabestaanden.

Drie miljoen orgaandonoren is te weinig om iedereen die een nieuw orgaan of weefsel nodig heeft, te kunnen helpen. Elk jaar overlijden mensen terwijl ze op de wachtlijst voor bijvoorbeeld een nieuw hart of lever staan.

D66 pleit komende week opnieuw voor een zogeheten Actieve Donor Registratiesysteem (ADR). Daarbij is iedereen in principe orgaandonor en krijgt ook iedereen een brief waarin ze kunnen aangeven of ze het ermee eens zijn of niet.

Dijkstra denkt dat met een wijziging van het systeem een halvering van de wachtlijsten voor organen mogelijk is. Veel mensen laten namelijk uit laksheid hun wens niet registreren of hebben geen zin om erover na te denken.

Bron: Radio 1

Lees ook:Hoeveel orgaandonoren telt jouw woonplaats?
Lees ook:Super: meer tieners orgaandonor
Lees ook:25.000 nieuwe potentiële orgaandonoren dankzij Hyves
Lees ook:Roep om aanpassing systeem van orgaandonatie
Lees ook:Teken vóór actieve donorregistratie

20 Reacties // Reageer

20 thoughts on “D66: elke Nederlander automatisch orgaandonor

 1. Fred

  Ik denk dat wij ( als nederladers ) al verplichtingen genoeg hebben.
  Gaan ze nu al vanuit de politiek gaan zeggen wat we met ons eigen lichaam moeten doen?
  het moet echt niet verder gaan nu.

    /   Reply  / 
  1. Amber

   De politiek zal niet zeggen of je orgaandonor moet worden of niet, maar wil enkel dat je je wensen kenbaar maakt. Persoonlijk ben ik daar een groot voorstander van. Op dit moment weten we van zo’n 6 miljoen Nederlanders niet hoe ze over orgaandonatie denken. Stel dat je door een auto-ongeluk komt te overlijden en je hebt geen donorcodicil, dan moeten nabestaanden de beslissing nemen of zij toestemming geven voor orgaandonatie. Als ze niet weten hoe jij daarover dacht zullen ze donatie niet toestaan, terwijl je het misschien best had gewild maar nooit de moeite hebt genomen om een formuliertje in te vullen. Het kan geen kwaad om daar eens bij stil te staan. En wat als je plotseling zelf een orgaan nodig hebt….

     /   Reply  / 
  2. Kiki

   Denk nou even wat langer na! Ook op de Elsevier site lees ik alleen maar heel dom: ‘gaan ze ons nou ook al daartoe verplichten?!!!’ Nee! je wordt alleen gedwongen om er bewust over na te denken. Als je het niet wilt, beste Fred (en Loes) kun je gewoon nee zeggen. Enige dat je hoeft te doen, is dat in dat geval kenbaar maken. Is dat nou teveel gevraagd? Met deze oplossing, kunnen heel veel mensen die niet dood zouden hoeven te gaan, een orgaan krijgen en blijven leven! Hoe kun je hier nou tegen zijn? Jij mag nee zeggen, je buurman die heel hard een long nodig heeft, mag blijven leven. Wat in godsnaam, is daar op tegen? Hoeveel geven we nog om het leven van een ander? Denk na zeg!

     /   Reply  / 
  3. Jan

   @Fred: nederladers? Wij NEDERLANDERS hebben inderdaad, naast vele andere verplichtingen, een morele plicht om de minder fortuinlijke mensen te helpen. Dat is een vorm van beschaving en in dit specefieke geval heeft niemand hiervan te lijden. Immers (gewetens)bezwaarden kunnen dit bij leven kenbaar maken en rest ondervindt totaal geen nadeel van. Juist dankzij onze vele verplichtingen kunnen wij gezamelijk een leven leiden in relatieve rijkdom. Ik ben blij met iedere verplichting die helpt het leven van anderen te verbeteren. In België werkt dit systeem verbluffend goed. Dus na jaren treuzelen vanwege vele twijfelaars met hun confessionele achtergrond… Ook een gezond orgaan is een geschenk van god, en hij geeft daarmee de verantwoording er wat zinnigs mee te doen indien mogelijk :)

     /   Reply  / 
   1. Monika

    @ jan: hahaha, handig om iemand te corrigeren (Nederlanders i.p.v. Nederladers) en vervolgens zelf gezamelijk en specefieke te schrijven (gezamenlijk en specifiek).

    Ik ben overigens zeker voorstander van dit initiatief! (iniesjatief ;) )

      /   Reply  / 
    1. Jan

     @Monika Owww niet best van me ;) Jij hebt me betrapt…. Ik heb er een potje van gemaakt met mijn schrijfsel…. dank voor je feed back …. Maar punt is duidelijk geloof ik …

       /   Reply  / 
 2. loes

  we worden al genoeg opgelicht, en directeuren die smakken met geld verdienen, ook met dit word err teveel verdiend, dus vandaar dat ik zeg nee!!!!

    /   Reply  / 
 3. Max

  In mijn mening, iedereen die geen orgaandonor is is een grote egoïst. Als je overlijdt heb je er toch niks meer aan dus dan kan je het zo goed gebruiken om een andere persoon een langer leven te gunnen…

    /   Reply  / 
  1. Judith

   Ik ben het helemaal met je eens, te veel mensen laten het op zijn beloop, maar o wè als ze zelf wat gaan mankeren, dan willen ze wel een nier van een ander. Gewoon automatisch iedereen donor maken en degene die het niet willen ook geen organen geven als ze ze nodig hebben.

     /   Reply  / 
  2. Dolf

   Er was een meisje dat in coma lag en waarvan de ouders toestemming gaven om haar organen ter beschikking te stellen. Ze werd wakker voordat men dit deed. Kun jij jezelf voorstellen dat ze wakker zou worden nadat men organen weg zou hebben gehaald?
   Overigens let op Nederlanders: alles wat men verplicht, daarvan zullen slimme jongens weer geld uitslaan. Organen worden een luxe artikel waarvan alleen de rijken kunnen profiteren en armere kunnen doelwit worden van handelaars, ja als je dood bent: kleine moeite voor sommigen omdat te verwezenlijken!

     /   Reply  / 
 4. Hans van den Heuvel

  Ook in zo’n systeem kun je nog weigeren om orgaandonor te zijn. Maar er zullen wel veel mensen gebaat zijn bij het uitgangspunt ‘ja, tenzij’ die nu onnodig op een wachtlijst staan. Misschien goed voor mensen om eens te zien hoe deze mensen lijden en van dag tot dag leven. Ik neem aan dat mensen die principieel geen donor willen zijn ook afzien van een donororgaan als ze er zelf één nodig hebben?

    /   Reply  / 
  1. Jolanda

   Inderdaad, dan moeten de mensen die zelf niks willen afstaan ook niet in de rij gaan staan voor een orgaan. Dat moet wat mij betreft ook vast gelegd worden.

     /   Reply  / 
 5. jantje

  Zou het niet handig zijn als je bij het afsluiten van een uitvaart verzekering een veldje hebt op het formulier waar je het moet aangeven? Net als dat je dat moet wanneer je rookt en daardoor niet meer maar minder hoeft te betalen of dat het zelfs gratis word lijkt mij eerlijk en doeltreffend.

    /   Reply  / 
 6. Bastiaan

  Kan allemaal wel zo zijn,maar dan spreekt de wet op privacy zichzelf behoorlijk tegen.
  Ik vind dat de politiek,zich eens zou realiseren dat er al meer dan genoeg over de mensen wordt beslist,en ik vraag mij wel eens af hoelang de mensen dit allemaal nog slikken?
  Of laten de mensen zich alles maar welgevallen.
  Deze en allerlei beslissingen leiden vaak tot onmacht en fustratie’s bij mensen met alle nare gevolgen vandien.
  Kijk eens goed om je heen,en begin eens goed na te denken(aan nederlandse lentes.

    /   Reply  / 
  1. Amber

   Waarom schrijven zoveel mensen dat ‘de politiek over de mensen beslist’? Het gaat om jouw eigen beslissing! Niet de politiek beslist of jij je organen wilt afstaan, dat doe je zelf!
   Ik weet zeker dat als je zelf een orgaan nodig hebt dat je vooraan in de rij staat! Denk daar maar eens over na, en vervolgens aan wat je met je eigen organen wilt doen als je er zelf niet meer van kunt genieten!

     /   Reply  / 
 7. Joopie

  Kunnen we er niet beter meteen een communistische staat van maken ik dacht dat er nog zo iets was als een monarchie of hebben ze het in Den Haag nu al helemaal voor het zeggen daar lijkt het anders aardig naar toe te gaan op deze manier , en dan te bedenken dat we binnen kort op deze mensen moeten gaan stemmen nu mijn stem krijgt D66 dus MOOI NIET.

    /   Reply  / 
 8. Mariska

  Ik vind niet dat je kenbaar zou moeten maken dat je geen donor wilt zijn omdat je automatisch donor bent. Het gaat wel om je eigen lichaam en daar kan jezelf de beslissing in maken er zijn vast andere opties om mensen zichzelf donor te laten maken bijv als je voor een bezoek bij een arts komt het je gevraagd word en dat de arts je via een link in het systeem gelijk donor maakt, of als je je aanmeld bij de zorgverzekeraar je je keuze kenbaar moet maken (alvast voor reactie hierop ik ben zelf wel donor)

    /   Reply  / 
 9. Anja

  In het geval van actieve donorregistratie is het donorschap bij wet, dus ‘van boven’ opgelegd. Dat betekent niet alleen dat je verplicht wordt om erover na te denken, maar je bent dan gewoonweg verplicht donor.
  Net zoals er nu mensen zijn die zich niet als donor laten registreren (niet omdat ze dit misschien niet willen zijn, maar omdat ze dit om wat voor reden dan ook verzuimen), zullen in het omgekeerde geval er ook mensen zijn die zich niet als donor laten uitschrijven. Gevolg: Men staat als donor geregistreerd terwijl men dit niet wil. Een zeer ongewenst gevolg van betutteling van boven als je het mij vraagt!

    /   Reply  / 
  1. AB

   @ Anja Altijd nog beter dan mensen laten sterven, omdat een ander te lui is om een papiertje in te vullen.

   Als je niet wilt: pen pakken, hokje aankruisen, brief in bievenbus.

     /   Reply  / 
 10. mesovisie

  Wie heeft zelf een orgaantransplantatie gehad of iemand in zijn nabijheid gehad die werd getransplanteerd? Ik heb dit meegemaakt. En ik kan u uit ervaring vertellen dat een transplantatie niet zo eenvoudig is, veel complicaties kan geven en veel ellende en verdriet voor de patiënt en de omgeving op kan leveren.
  Dit betekent niet dat je geen donor zou moeten worden als je dat wilt, of geen donororgaan zou moeten willen ontvangen maar er zijn een aantal andere overwegingen waarover niet gepraat wordt.Indien het niet om een acute situatie gaat of een onbehandelbare aangeboren aandoening dan zijn er zeer goede behandelmogelijkheden: orthomoleculair, natuurgeneeskundig, homeopathisch etc.bij chronische ziekten waarbij orgaantransplantatie in de toekomst een gegeven kan zijn.
  Hieraan moet eerst gedacht worden vooraleer een discussie over automatische orgaandonatie wordt gestart.Niet hoeven transplanteren kan een hoop ellende voorkomen en drukt ook nog eens de kosten (voor wie daar in geïnteresseerd is). Hoeveel daadwerkelijke transplantaties zijn er dan feitelijk nog nodig, ik ken de cijfers niet maar het zou nogal kunnen schelen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>